Dick de Winter (1936-2012)

Initiator van jazz-programma Sesjun hield de kwaliteit altijd hoog.

De Gooische Compagnie met op de achterste rij, staand van links naar rechts: Paul van Schaik, Massimo Göetz


Wim van Schaik, Piet Daalhuizen, Wibo van der Linde, Cees Baaij en Cees Schrama. Op de voorste rij: Meta de Vries, Dick de Winter en Reinout Weidema. Foto Wibo van der Linde


Eigenlijk was Sesjun een elitair programma dat niet bij de TROS paste. Dat deze omroep het ruim 32 jaar in stand hield en daarmee volgens het Guinness Book of Records het langstlopende live jazzprogramma ter wereld werd, zegt wat over de kwaliteit die dankzij producer Dick de Winter werd bereikt.


De Winter overleed zaterdag 1 september in zorgcentrum Theodotion te Laren. Afgelopen vrijdag werd hij in Ankeveen begraven in aanwezigheid van veel bekenden uit de jazzwereld en talrijke voormalige omroepcoryfeeën.


De Winter werd geboren in Nederhorst den Berg als zoon van een jachtopziender. Na de mulo in Hilversum lukte het hem een baantje te krijgen bij de Wereldomroep. Hij kon op de postkamer helpen, maar zag al gauw in dat hij hierdoor weinig carrièrekansen zou krijgen. In 1954 ging hij bij kantoorartikelenfabrikant Ahrend aan de slag, waar hij twaalf jaar zou blijven. Zijn echte passie was muziek. In de avonduren speelde hij als slagwerker bij diverse orkesten en artiesten onder wie cabaretier Jan Blaaser.


Op 1 februari 1966 kreeg hij alsnog een baantje bij de omroep. Voor de VARA mocht hij grammofoonplaten uitzoeken voor uitzendingen als Langs de weg, Koffie met muziek en Vlotte start, waarin vooral bekende evergreens uit het populaire genre werden gedraaid. Hier ontmoette hij ook Cees Schrama - toen nog voor Polydor werkzaam.


In 1971 kreeg hij zijn grote kans bij de TROS, die met succes een aanval had gedaan op het verzuilde omroepsysteem en binnen korte tijd de A-status had verworven. De Winter werd hoofdmedewerker Speciale Programma's. Hij en Schrama opperden het idee om in de zomer een jazzprogrammaatje te beginnen. Cees Schrama die presentator zou worden: 'Voorzitter Joop Landré was een jazzliefhebber en programmaleider André Meurs speelde tuba. Dus we kregen toestemming. En na drie keer zat het stampvol.'


Sesjun ging op 17 mei 1973 van start in De Boerenhofstede in Laren. Vijf jaar later zou het verplaatst worden naar Nick Vollebregt's Jazzcafé. Al gauw werd het niet alleen in Nederland het populairste jazzprogramma, maar trok het via de Wereldomroep ook luisteraars wereldwijd. Ook in de Amerikaanse jazzwereld werd Sesjun een begrip. Grootheden als Dizzy Gillespie, Bill Evans, Dexter Gordon, Chet Baker en Stan Getz traden er op.


De Winter werd later zelf hoofd amusement bij TROS Radio. Maar Sesjun bleef zijn passie. Hij verdedigde het programma te vuur en te zwaard als er bij de TROS-directie plannen bestonden om het budget te korten of het helemaal te schrappen. Sesjun was uitgegroeid tot een instituut van grote historische waarde en daar moest niet aan worden getornd. De Winter wilde zelfs dat het hoe dan ook op de donderdagavond bleef. Het lukte hem zelfs televisie-uitzendingen van Sesjun te maken.


De Winter stond ook aan de basis van Poster, een programma waarin popsterren hun eigen verhaal vertelden. Poster zou met tussenpauzes van 1973 tot 2006 worden uitgezonden en heeft ondermeer de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek vastgelegd. Daarnaast was De Winter de oprichter van de Gooise Compagnie, waarin allerlei omroepmensen zelf muziek maakten.


Dick de Winter was al lange tijd ernstig ziek. Vorig jaar werden de eerste drie dubbel cd's van Sesjun nog beloond met een Edison die presentator Cees Schrama aan Dick de Winter opdroeg.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden