Dick Benschop, oud-leider van campagne PvdA, verlaat Kamer

PvdA-Kamerlid Dick Benschop (44) verlaat de politiek. De voormalige staatssecretaris van Europese Zaken vindt dat hij niet het geëigende karakter heeft om in het huidige politieke klimaat oppositie te voeren....

Het abrupte einde van Benschops politieke carrière heeft alles te maken met de verkiezingsnederlaag van de PvdA. Benschop was campagneleider en voelde zich in hoge mate verantwoordelijkheid voor het dramatische verlies, van 45 naar 23 zetels. Binnen de partij had hij sterke papieren. Hij was de belofte van de toekomst en beoogd opvolger van Melkert. Als zijn partij het beter had gedaan bij de verkiezingen, was hij wellicht nu fractieleider geweest.

In juni al liet hij weten geen partijleider te zullen worden. De laatste verkiezingen hadden hem geleerd dat 'je van de buis moet spetteren' en dat vermogen bezit hij niet. In de verkiezingsnacht had hij daartoe al besloten. 'Ik zou de PvdA niet de beste start geven die nodig was', aldus de ex-staatssecretaris, die eerder medewerker van zowel Den Uyl als Kok was.

In een interview met de Volkskrant in juni had hij geen goed woord over voor politici die zeiden het verlies niet te begrijpen omdat er toch geen vuiltje aan de lucht was geweest, en omdat het vertrouwen in hun onverminderd groot zou zijn. 'Dat vind ik van een grenzeloze oppervlakkigheid en getuigen van een gebrek aan antennes voor het maatschappelijke klimaat.'

Achteraf zei Benschop dat de PvdA scherper had moeten kiezen en óf Paars had moeten verdedigen óf de vernieuwing had moeten proclameren. Nu was de PvdA te bleek, terwijl 'de mensen iets totaal anders wilden'. In zijn brief aan Van Nieuwenhoven schrijft Benschop dat hij steeds van plan was in de Kamer zitting te nemen. Dat veranderde toen 'het stof van de verkiezingen' begon neer te dalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden