Update

Dichter en schrijver Gerrit Komrij (68) overleden

Dichter en schrijver Gerrit Komrij is gisteren overleden. Dat meldt de NOS, die zich beroept op een bevestiging van Komrijs familie. Komrij zou al enige tijd ziek zijn geweest. Hij is 68 jaar geworden.

Redactie
Gerrit Komrij Beeld ANP
Gerrit KomrijBeeld ANP

Zijn familie zal later vanochtend een persbericht uitbrengen, aldus de NOS. Volgens verschillende bronnen in de literaire wereld was Komrij al geruime tijd ziek. Hij overleed in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Waaraan Komrij overleed is niet bekend. Een woordvoerster van De Bezige Bij wil vooralsnog geen reactie geven. 'Die komt later vandaag', zei Francien Schuursma van de uitgeverij van de schrijver tegen ANP.

Vlijmscherp polemist
Komrij, geboren in Winterswijk in 1944, maakte naam als dichter en schrijver, bloemlezer, vertaler en criticus. Van 2000 tot 2004 was hij Dichter des Vaderlands. Hij stond bekend als vlijmscherp polemist en gold als een van de kleurrijkste figuren uit de Nederlandse literatuur.

Voor zijn oeuvre ontving Komrij in de loop der jaren een aantal belangrijke onderscheidingen, waaronder in 1993 de P.C. Hooftprijs voor zijn beschouwend proza. Daarnaast won hij onder meer de Gouden Uil voor 'In liefde bloeyende' (1999) en, in 1982, de Herman Gorterprijs voor 'De os op de klokketoren'.

Debuut
Al op de middelbare school schreef hij gedichten voor de schoolkrant van de Rijks HBS die hij bezocht. In 1963 verscheen van zijn hand een vier gedichten bevattende bundel, 'Dekonstruktie in vier delen'. Zelf beschouwde hij het vijf jaar later uitgekomen 'Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten' als zijn debuut.

In 1976 werd hij tv-recensent voor NRC Handelsblad en kreeg hij het aan de stok met half Hilversum vanwege zijn vileine bijdragen over de 'treurbuis'. Als bloemlezer werd hij bekend dankzij het in 1979 voor het eerst verschenen 'De Nederlandse poëzie van de negentiende en twintigste eeuw in duizend en enige gedichten'.

Portugal
Komrij vestigde zich in 1984 in Portugal. Sinds 1988 was hij, met zijn partner Charles Hofman, woonachtig in de plaats Vila Pouca da Beira.

Een woordvoerster van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis bevestigde het overlijden van Komrij vanmorgen.

De laatste roman van Komrij heet De loopjongen. Daarin verhaalt hij over het verlies van de hooggestemde idealen van zijn generatiegenoten, die later zelf plaatsnamen op de vrijgekomen stoelen en achter de geldkranen, meldt Literatuurplein.

In een filmpje op de website - één van zijn laatste media-optredens - vertelt hij dat deze mensen verantwoordelijk zijn voor de huidige crisis. 'Terwijl alles opnieuw is vastgeroest en jongeren hun geloof in de toekomst hebben verloren, doen de politici of hun neus bloedt', concludeerde Komrij in het filmpje.

Komrij bij de viering van zijn 60ste verjaardag, in 2004. Beeld ANP
Komrij bij de viering van zijn 60ste verjaardag, in 2004.Beeld ANP
Met vriend en collega Remco Campert, 2004. Beeld ANP
Met vriend en collega Remco Campert, 2004.Beeld ANP
Bij de 60ste editie van het Boekenbal, voorjaar 2011. Beeld ANP
Bij de 60ste editie van het Boekenbal, voorjaar 2011.Beeld ANP
In 1973. Beeld ANP/Kippa
In 1973.Beeld ANP/Kippa
Met partner Charles Hofman op zijn 60ste verjaardag. Beeld ANP
Met partner Charles Hofman op zijn 60ste verjaardag.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden