Dichter en bohemien van de Volkskrant

Als dichter genoot hij enige faam en hij werkte als poëzie-recensent. Maar de drank domineerde bij 'rolling stone' Peter Nijmeijer. Hij werd 69.

Peter Nijmeijer. Beeld
Peter Nijmeijer.Beeld

Hij zou de laatste echte bohemien van deze krant kunnen worden genoemd. Peter Nijmeijer was in de jaren zeventig poëzierecensent voor de Volkskrant als opvolger van dichteres en recensent Elly de Waard. Hij schreef ook zelf gedichten en verdiende wat bij met vertaalwerk.

Hij was een 'rolling stone' die drank nodig had voor inspiratie. 'Na een liter koffie in de ochtend ging hij om 11.00 uur naar zijn werkkamertje waar de fles openging', zegt zijn zoon Trystan. Na vele omzwervingen kwam hij in 2006 terug in Nederland, waar hij in Geldermalsen ging wonen bij zijn 92-jarige moeder. De drank en een lichte vorm van korsakov hadden hem al aangetast, waardoor hij zichzelf verwaarloosde.

Peter Nijmeijer, journalist, dichter en vertaler, overleed op 9 september. In volstrekte eenzaamheid. Hij had geen contact meer met zijn kinderen of de vrouwen met wie hij had geleefd. Zijn zoon Trystan hoorde pas op 13 oktober van de dood van zijn vader.

Nijmeijer was een geboren Amsterdammer. Hij was gefascineerd door poëzie en had er succes mee in zoverre dat hij veel waardering kreeg van critici en zelfs enkele prijzen won. Eén van zijn gedichten is opgenomen in de bekende bundel van Gerrit Komrij, De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw in duizend en enige gedichten. Maar met de door Meulenhoff uitgegeven dichtbundels kon hij de kost niet verdienen.

Voormalig chef kunst en literair redacteur van de Volkskrant Willem Kuipers: 'Hij recenseerde voor ons samen met Peter Zonderland vanaf eind jaren zeventig de poëzie. Een groot succes was het niet. Poëzie in de Volkskrant bleef tobben. Nijmeijer mocht ik zeer. We bezochten altijd samen Poetry International en mede door zijn toedoen leerde ik alle Nog Levende Grote Vaderlandse Dichters kennen.' In 1980 publiceerde hij een opvallend interview in de Volkskrant met de dichter Lucebert over de 'ruziënde vijftigers'.

In 1970 woonde Nijmeijer in Londen waar hij zijn Ierse vrouw leerde kennen. Hij trouwde en kwam twee jaar later naar Nederland, waar hij met haar in Nieuwe Niedorp (NH) ging wonen in een houten huisje langs een sloot. Hier werd zijn zoon Trystan geboren. Maar Amsterdam trok, hoewel hij in 1977 opnieuw verkaste en in Noord-Brabant neerstreek waar zijn dochter Jodi werd geboren. In 1987 verhuisde hij met het gezin naar Ierland. Eén jaar later verscheen van zijn handen de bloemlezing Het dwingende verleden: dertien moderne Ierse dichters.

Peter Nijmeijer. Beeld
Peter Nijmeijer.Beeld

In 1991 keerde hij terug in Noord-Brabant. Hier was hij weer enige tijd actief. In 1995 verscheen de dichtbundel In duizend stukken. Een jaar later verscheen Het eerste koninkrijk, een selectie uit de poëzie van Seamus Heaney. Daar had hij veel succes mee nadat Heaney de Nobelprijs won. Verder schreef hij stukken in De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad.

In 2000 verkaste Nijmeijer naar Antwerpen, waar hij een Belgische maîtresse erop na bleek te houden; zijn huwelijk liep hierdoor stuk. Daarna wilde ook de Belgische vrouw niets meer van hem weten. 'Daar is hij niet meer overheen gekomen', zegt zijn zoon. In 2006 kwam hij terug naar Nederland, waar hij al snel in een afkickkliniek belandde. Vanaf 2012 was John Pruijn zijn bewindvoerder, omdat hij zelf niet meer voor zijn eigen zaken kon zorgen.

Pruijn: 'Op de dag dat Peter zijn 65ste verjaardag vierde, moest hij zijn moeder in een verpleeghuis laten opnemen; zij stierf op 2 februari 2014. Een eenzame periode volgde. Peter had zijn oude dag in Amsterdam willen genieten. Helaas overleed hij al op 69-jarige leeftijd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden