Dichte en open deuren

In menig opzicht is de cafébrand in Volendam een even aangrijpende calamiteit als de vuur werkexplosie in Enschede, maar om een of andere reden dringt het nieuwsjaarsdrama zich toch minder op als een nationale ramp....

Paul Brill

Bij vorige rampen is het NOS Journaal bij herhaling op snelheid verslagen door de commerciële concurrentie, maar op de cafébrand in Volendam heeft de publieke nieuwsrubriek alert en met bekwame krachten gereageerd. Toch was de reikwijdte van de verslaggeving vooral op maandag beperkt. De aanvullende berichtgeving van Netwerk en NOVA werd node gemist. Met als gevolg dat de kranten van gisteren niet alleen meer achtergrond en overzicht, maar ook meer feitelijke informatie leverden dan wat de televisie tot dan toe had gebracht. Dat gebeurt tegenwoordig niet meer zo vaak.

Gisteren waren de actualiteitenrubrieken weer present, waardoor het nieuws meer reliëf kreeg. In Barend & Witteman zaten een paar jongeren rond de tafel die zich op het moment van de brand in een belendend café bevonden en die urenlang reddingswerk hebben verricht of hulp verleend aan zwaar gewonde slachtoffers. Het was een ingetogen maar helder gesprek, dat de verschrikking van de gebeurtenissen goed invoelbaar maakte.

Netwerk analyseerde aan de hand van een Britse psycholoog het gedrag van mensen in panieksituaties. 70 Procent is verdoofd van schrik en nauwelijks zelf tot handelen in staat, 10 procent raakt volledig de kluts kwijt. Een TNO-expert meldde dat het bordje 'nooduitgang' doorgaans niet wordt gezien.

Over de veiligheidsvoorzieningen in horecagelegenheden - en de controle daarop - zullen de komende dagen ongetwijfeld nog harde noten worden gekraakt. Wat mij betreft past eenzelfde kritische houding tegenover de zielenmasseurs die alweer in groten getale neerstrijken in Volendam en omstreken.

Traumadeskundige Van Loon gisteren in RTL Live: 'Steun uit de naaste omgeving is op dit moment voor slachtoffers van groot belang.'

Tja.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden