Dichtdraaien gaskraan vertekent economische groei
Het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen heeft de economische groei in het tweede kwartaal nagenoeg weggevaagd. Een 'eenmalige klap', concludeert het CBS. 'Het gaat goed met de Nederlandse economie.'
De investeringen nemen toe, de consumptie groeit, de bouw herstelt, de werkloosheid daalt. Wie alleen afgaat op het economische groeicijfer van het afgelopen kwartaal, een magere 0,1 procent, doet volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan scorebordjournalistiek. Er is maar één oorzaak voor de tegenvaller: de verminderde gaswinning rond Slochteren. 'Dat zegt niets over de staat van de economie', aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. 'We zijn dat gas niet kwijt. Het blijft in de grond zitten.'
Minister Henk Kamp van Economische Zaken constateert op basis van de nieuwste cijfers dat de crisis 'achter ons ligt'. 'Voor de komende jaren ziet het er over een brede linie goed uit. We zien nu alleen de enorme klap van de teruglopende gasinkomsten. In 2013 kregen we nog 15 miljard binnen en het zou me niet verbazen als dat bedrag dit jaar bijna halveert. Dankzij de economische groei kunnen we dat opvangen.'
De aardgaswinning in Groningen is de afgelopen twee jaar teruggedraaid van 54 kuub naar 30 kuub. Niet alleen de inkomsten lopen daardoor terug, ook de uitgaven stijgen. Om te voldoen aan alle verplichtingen importeert Nederland meer gas uit Noorwegen, Rusland en het Verenigd Koninkrijk - 'in die volgorde', aldus het CBS.
Zonder de tegenvaller bij de gasbaten was de groei uitgekomen op ongeveer 0,6 procent, waarmee Nederland tot de kopgroep in Europa zou hebben behoord. De eurozone als geheel is in het tweede kwartaal met 0,3 procent gegroeid. Ook dat valt iets tegen. Frankrijk, Duitsland en Italië konden niet voldoen aan de verwachtingen.
undefined
lockquote class="twitter-tweet" lang="nl">
Economische #groei 0,1%. Groei gedrukt door beperking #gaswinning #Groningen http://t.co/uO4jqTZlM3 #economie pic.twitter.com/olyXIwaZt0
— CBS (@statistiekcbs) 27 september 2017
De fundamenten onder de Nederlandse economie zijn volgens het CBS sterk. Zo blijken de bedrijfsinvesteringen met bijna 11 procent te zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar, de grootste groei sinds het uitbreken van de crisis. De bouw is met 30 procent meer investeringen de belangrijkste motor achter deze ontwikkeling.
De werkloosheid is voor het vijfde kwartaal op rij gedaald, naar 6,9 procent. Dat komt vooral omdat vrouwen meer werken. Wel is de groei van negentienduizend banen vrijwel volledig te danken aan de uitzendbranche.
Volgens hoofdeconoom Van Mulligen van het CBS hoeft dat niet te duiden op een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt. 'Zo gaat het altijd bij economisch herstel. Bedrijven beginnen eerst met het aannemen van uitzendkrachten. Vooral in de horeca, bouw en detailhandel gaat het nu duidelijk beter.' In bijna alle sectoren zijn er meer vacatures dan een kwartaal eerder.
Vooral de zorg remt de banengroei. Al twee jaar daalt in die sector de werkgelegenheid onafgebroken. In totaal gingen in die periode 65 duizend banen verloren.
undefined