Dibi wil lijst GroenLinks trekken

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi (31) zal zich vanmiddag op een persconferentie in Amsterdam officieel kandideren als lijsttrekker van GroenLinks. Daarmee komt na een week van geruchten een einde aan de stilte rond Dibi en zijn ambities.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JAN HOEDEMAN

DEN HAAG - Dibi gaf zondag een verklaring uit: 'GroenLinks moet weer durven vooruit te lopen. Nog nooit was het optimistische en innovatieve verhaal van GroenLinks zo urgent. Juist nu moeten we voorbij de tegenstellingen tussen links en rechts, jong en oud, zwart en wit.' Volgens Dibi is de economie oud en vastgeroest en heeft een 'nieuwe groene economie' de toekomst.

Een week geleden werd informeel bevestigd dat Dibi de strijd wilde aangaan met fractievoorzitter Jolande Sap om het lijsttrekkerschap. Zelf gaf hij geen toelichting. Alleen een paar tweets: 'Bijzonder om zoveel lijsttrekkersreferenda te zien bij zoveel partijen. Hoort bij onze democratie. Wie bij ons kandidaat zijn, wordt later bekend.'

GroenLinks toonde zich verrast en in verlegenheid gebracht met de kandidatuur van de mediagenieke Dibi. Sap heeft een zwaar jaar achter de rug door een zeer matig optreden bij de Algemene Beschouwingen, steun aan de politiemissie naar Kunduz, de affaire rond Mariko Peters en de steun aan het Lenteakkoord. In de peilingen is GroenLinks nooit boven de huidige tien zetels gekomen, nu staat de partij op vijf.

Na de geruchten over Dibi's kandidatuur maakte de top van GroenLinks kenbaar een verkiezing toe te juichen. Anderzijds toonde partijvoorzitter Heleen Weening scepsis: 'Meerdere kandidaten denken lijsttrekker te kunnen worden.' Tof Thissen taxeerde: 'Het is heel goed mogelijk dat er op 31 mei maar een kandidaat is voor het lijsttrekkerschap.' Daarmee zaaiden zij twijfel over de kwaliteiten van Dibi. Nu gaat Dibi de confrontatie aan met de commissie-Thissen. Het is de vraag of Thissen het aandurft Dibi niet voor te dragen.

Vorige week noemde GroenLinkser van het eerste uur Bas de Gaay Fortman het een kwestie van 'zelfoverschatting' dat Dibi lijsttrekker zou kunnen zijn. Op BNR-radio zei hij: 'Hij straalt geen strategisch leiderschap uit en ook geen bindend vermogen en visie. Dat heeft Sap wel.'

Dibi is zes jaar Tweede Kamerlid. Hij schitterde in de publiciteit tot ergernis van andere Kamerleden in gevoelige debatten rond de Angelees Mauro en het Afghaanse meisje Sahar.

Zijn kandidatuur voor het Kamerlidmaatschap in 2006 werd tot zijn verrassing serieuzer genomen door de kandidatencommissie dan hij zelf deed. Na de verkiezingen was hij als zevende kandidaat direct verkiesbaar in de tienmansfractie van Femke Halsema. Op zijn persoonlijke pagina van de Tweede Kamer-site heeft hij als moto: 'Mijn ideaal is dat Nederland weer een ontspannen land wordt, waar mensen genieten van de onderlinge verschillen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden