Dibi: 'Onder mijn leiding alleen dubbele cijfers'

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi is ervan overtuigd dat hij de partij bij de verkiezingen van 12 september groter kan maken dan deze nu is. Dat zei hij vanmiddag tijdens een persconferentie in Amsterdam waar hij zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap toelichtte. 'Ik wil die nummer-1-plek.'

Tofik Dibi geeft een toelichting op zijn kandidatuurBeeld Jeroen Visser

Volgens de 32-jarige Dibi moet GroenLinks weer de vernieuwingspartij worden die het ooit is geweest. 'We zijn weggezakt'. GroenLinks zou onder Dibi's leiding kunnen rekenen op 'dubbele cijfers'. Ofwel: een zetelaantal van minstens 10 zetels.

Volgens Dibi zijn veel leden teleurgesteld geraakt in GroenLinks. Hij wil dat kiezers niet langer twijfelen aan het GroenLinks-verhaal, en wil ze daarom 'in het hart raken'. Zijn slogan 'BAM!' moet uitstralen dat GroenLinks duidelijke keuzes maakt: 'take it or leave it'.

De verkiezingen van 12 september gaan volgens Dibi 'over 2030, niet over 2013'. Volgens het Kamerlid zijn alleen jongeren in staat om met de maatschappelijke problemen van nu om te gaan. 'Jongeren zijn flexibeler' en er zijn flexibele oplossingen nodig. 'Een nieuwe generatie kan beter met onzekerheid omgaan.'

Dibi wilde niet zeggen dat hij een betere leider zal zijn dan huidige fractievoorzitter Jolande Sap, maar hij wil het wel 'anders' doen, met scherpte en originaliteit. Om aan te geven dat hij geen 'prototype leider is' wierp hij zijn stropdas op de grond: 'ik ben een vernieuwer'. Volgens Dibi heeft hij meer vechtlust dan Sap, en beschikt hij over een winnaarsmentaliteit.

De centrale boodschap van zijn verkiezingsverhaal wordt dat mensen moeten afwijken van de norm. Hij heeft zo lang gewacht met het naar buiten brengen van zijn kandidatuur, omdat hij eerst met Sap wilde spreken. Dat is afgelopen zaterdag gebeurd. Ook moest er intern in de partij nog wat zaken worden geregeld. Toen dat was gebeurd, kon Dibi gisteren zijn kandidatuur officieel wereldkundig maken.

Verklaring gisteren
Dibi gaf gisteren al een verklaring uit: 'GroenLinks moet weer durven vooruit te lopen. Nog nooit was het optimistische en innovatieve verhaal van GroenLinks zo urgent. Juist nu moeten we voorbij de tegenstellingen tussen links en rechts, jong en oud, zwart en wit.' Volgens Dibi is de economie oud en vastgeroest en heeft een 'nieuwe groene economie' de toekomst.

Een week geleden werd informeel bevestigd dat Dibi de strijd wilde aangaan met fractievoorzitter Jolande Sap om het lijsttrekkerschap. Zelf gaf hij geen toelichting. Alleen een paar tweets: 'Bijzonder om zoveel lijsttrekkersreferenda te zien bij zoveel partijen. Hoort bij onze democratie. Wie bij ons kandidaat zijn, wordt later bekend.'

Dibi is zes jaar Tweede Kamerlid.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap (M) krijgt na haar speech een bemoedigende hand op haar knie van Tofik Dibi, mei 2011.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden