Dibi krijgt zijn Noorwegen-debat niet

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi heeft niet voldoende steun gekregen voor een debat in de Tweede Kamer over de aanslagen in Noorwegen, de raakvlakken met Nederland en xenofobie. De coalitiepartijen en de PVV hadden geen behoefte aan zo'n debat.

Tofik Dibi

Hoewel Dibi vorige week nog had aangekondigd dat hij in zo'n geval om een spoeddebat zou vragen, zag hij daar vandaag vanaf. Het onderwerp leent zich niet voor zo'n vluchtige behandeling, meent Dibi.

Overigens waren ook oppositiepartijen als D66 en PvdA niet laaiend enthousiast over het voorstel van Dibi. Zij hadden moeite met de beperkte breedte van het onderwerp. Kamerlid Van Dam van de PvdA zag liever een debat over 'tien jaar heftige integratiediscussie'.

Smakeloos
VVD en PVV waren nog harder in hun afwijzing. Volgens Kamerlid Van Miltenburg van de VVD probeerde Dibi de aanslagen in Noorwegen politiek uit te buiten. Ook Kamerlid Van Klaveren (PVV) noemde het debatverzoek 'smakeloos'. De PVV had vorige week al aangegeven in geen geval deel te nemen aan het debat.

Dibi reageerde op Twitter teleurgesteld: 'Poging mislukt. Helaas. Blijkbaar nieuw taboe. Maar taboes zijn er om doorbroken te worden #xenofobie'

Vandaag stuurde minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner een brief naar de Kamer over de aanslagen, waarin hij zei dat 'de gedachte dat het handelen van Breivik min of meer het gevolg is van breder heersende ideeën en gevoelens' niet door het kabinet wordt gevolgd.

Twee andere debatten
Twee andere debatverzoeken werden wel gehonoreerd, waardoor Kamervoorzitter Verbeet nog heel wat moet puzzelen met de agenda van deze week.

Zo wil de Kamer nog deze week spreken met minister Henk Kamp van Sociale Zaken over het gerommel rond het pensioenakkoord. Ook staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten wordt naar de Kamer geroepen over de onrust die is ontstaan rond het persoonsgebondenbudget, naar aanleiding van een rapport waar het CPB vorige week meekwam. Jolande Sap (GroenLinks) vroeg Verbeet het debat zo te plannen dat zo veel mogelijk mensen het op de publieke tribune konden bijwonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden