Column

'Dibi is net een puber die zegt: we wassen eerst af en daarna gaan we eten. BAM!'

Wat zijn de ideeën van Dibi eigenlijk? Hij vindt dat Kamerleden 'geen kloontjes' moeten zijn, zei hij in een dubbelinterview met Jolande Sap. Dat gesprek had wel wat weg van een puber die aan de keukentafel zit te mokken over de begrenzingen en regels die zijn moeder hem heeft opgelegd. Mam, je bent zo autoritair. Waarom moet die afwas eigenlijk gedaan worden?

Beeld anp

'Met de laatste fatwa is 11 september 2001 niet voor niets geweest.' Dat schreef Tofik Dibi in de Volkskrant. Het (inmiddels vergeten) project Final Fatwa had zin gegeven aan de aanslagen van 9/11. Alle doden die waren gevallen, alle tranen die waren geplengd, alles wat er op die dag gebeurde waardoor gezinnen uit elkaar vielen en het hart uit een stad gerukt, was door een daad van Dibi, plotseling 'niet voor niets' geweest. Iemand die meent door een enkele daad zin te hebben gegeven aan een wereldschokkende gebeurtenis, gelooft natuurlijk ook dat hij zin kan geven aan een partij als GroenLinks.

In zijn strijd om het lijsttrekkerschap zegt Dibi dingen die volgens mij alleen echt ingevoerde GroenLinks-ers kunnen begrijpen zoals: 'Beste mensen GroenLinks kan met de keuze voor mij geschiedenis schrijven door echt voor de toekomst te kiezen. En wat zou het een mooie boodschap zijn beste mensen als GroenLinks de eerste partij is die iemand als mij met mijn ideeën op nummer 1 durft te zetten. Ik ben d'r klaar voor.'

Personificatie
Wat zegt hij hier nu eigenlijk? GroenLinks zou iemand als Dibi, gedefinieerd als iemand met de ideeën van Dibi, als 'eerste partij' op nummer 1 moeten durven zetten. Ook als we de misser 'iemand als mij' negeren, is dat een vreemde opmerking. Zij impliceert namelijk dat alle partijen volgens Dibi iemand als hem op nummer 1 zouden moeten zetten. GroenLinks zou alleen de eerste moeten zijn. Waarom? Omdat de partij zo laat zien dat ze 'echt voor de toekomst' kiest en iets durft. Dibi en zijn ideeën staan dus, wanneer we zijn logica volgen, eigenlijk los van de partij waarvan hij lijsttrekker wil worden. Dat geeft misschien ook niet. Dibi is in zijn eigen ogen namelijk niet alleen de zingever van 9/11, hij is tevens de personificatie van de toekomst. Dus niet zeuren.

Wat zijn de ideeën van Dibi eigenlijk? Hij vindt dat Kamerleden 'geen kloontjes' moeten zijn, zei hij in een dubbelinterview met Jolande Sap. Dat gesprek had wel wat weg van een puber die aan de keukentafel zit te mokken over de begrenzingen en regels die zijn moeder hem heeft opgelegd. Mam, je bent zo autoritair. Waarom moet die afwas eigenlijk gedaan worden? Iedereen gaat afwassen na het eten, wat ontzettend oncreatief en burgerlijk. Ik zou zeggen, laten we het nu eens totaal anders doen. We wassen eerst af en daarna gaan we eten. BAM!

Kloontjes
Kamerleden moeten geen kloontjes zijn. Dat betekent dus dat Dibi meent dat Sap het tegenovergestelde van mening is of dat hij vindt dat de GroenLinks Kamerleden al kloontjes zijn. In beide gevallen is dat niet collegiaal. Dat de GroenLinks Kamerleden dat pikken, wijst ofwel op het gelijk van Dibi, dan wel op het meer waarschijnlijke gegeven dat ze zijn uitspraken met een korreltje zout nemen.

'Met het collectief en massaal uitspreken van één laatste fatwa laten wij ons niet langer reduceren tot machines zonder hart en ziel, met de laatste fatwa laten wij zien wie wij zijn: individuen met een eigen hart, een eigen ziel, een eigen geest en een eigen geweten.' In feite is deze boodschap van Dibi aan moslims ook de boodschap van zijn lijsttrekkerscampagne voor de leden van GroenLinks. Alleen heeft hij de delen 'van één laatste fatwa', 'wij' en 'met de laatste fatwa' vervangen door respectievelijk 'voor mij als lijsttrekker', 'GroenLinksers' en 'met de keuze voor iemand als mij'. Misschien dat GroenLinksers daar enorm door geïnspireerd raken. Dan zou het een nog vreemdere partij zijn dan ik nu al meen dat het is.

Ondertussen kookt Jolande Sap het eten en doet zij de afwas, die haar handen vuil en vettig maakt. Ze kijkt uit het raam en ziet Dibi buiten spelen met, zoals hij het grappend zegt, de 'boys uit de getto'. Ze denkt: ik doe het ook voor hem.

Amanda Kluveld is historica en columnist voor Volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden