Dianarama (53)

* Canadezen die in hun tuin een vleugje herinnering aan Diana willen bewaren, kunnen binnenkort een emmer compost kopen die is gemaakt van Diana's rouwboeketten....

* De tv-film Diana, a tribute to the people's princess is zondagnacht uitgezonden op het Britse Live TV. In de film zijn alle personages zeer vriendelijk van karakter. Diana en haar familie blijken Star Trek-fans. Aan haar vriend Dodi Fayed probeert Diana de ware liefde uit te leggen: 'Ik wil niets anders van jou dan liefde en liefde is iets dat je niet kunt kopen, Dodi.' De tv-film is gemaakt op Mallorca en kostte twee miljoen Engelse pond. Het grootste probleem bij het maken van de film was dat er in Mallorca te weinig mensen met geamputeerde ledematen wonen; zij hadden de landmijn-slachtoffers moeten spelen die Diana tijdens haar buitenlandse reizen regelmatig opzocht. Om dat gemis op te lossen, dienden valide figuranten bijvoorbeeld op één been te zitten. Het Diana-fonds heeft de film zonder succes geprobeerd tegen te houden omdat deze 'in zijn geheel ongepast' zou zijn.

* Uit een onderzoek in The Daily Telegraph blijkt dat 90 procent van de Britten vindt dat de nagedachtenisaan Diana wordt misbruikt. Van de 980 ondervraagde volwassenen meende 80 procent dat de rouw om Diana wordt uitgebuit door mensen met een slechte smaak. De media gelden als de grootste boosdoeners, 62 procent geeft de liefdadigheidsinstellingen de schuld, en 61 procent meent dat het bedrijfsleven fout bezig is.

* Een topmedewerker van de aartsbisschop van Canterbury krijgt de leiding over projecten van het Diana-fonds. De 49-jarige A. Purkis gaat het fonds wereldwijd vertegenwoordigen. Het fonds had een bedrag ingezameld van 40 miljoen pond, tot laatste maand ongeveer 13 miljoen pond werd uitgegeven liedadigheid.

* Het Diana-fonds, dat de rechten bezit op de naam en beeltenis van prinses Diana, heeft zich onlangs uitgesproken tegen het gebruik van haar afbeelding op bepaalde commerciële producten. Zo zal er geen plastic hoofd van Diana komen op een Sindy-pop. Ook mag er geen drank met haar beeltenis of naam op de markt belanden. Andere producten zoals Diana-hondenvoer en scheermesjes die 'mysterieus gescherpt worden in de piramiden van Diana' moeten het zonder goedkeuring stellen. Onlangs oogstte het Diana-fonds veel kritiek toen toestemming werd gegeven om de beeltenis van de prinses op een pakje boter te plaatsen. Ook een actie met een een Diana-kraskaart stuitte op afgrijzen in de samenleving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden