Dianarama (25)

Aan de Vrije Universiteit van Berlijn begint vandaag een aantal colleges over de Diana-mythe. Historici, taalkundigen, communicatiewetenschappers, sociologen, psychologen, politicologen en medewerkers van de faculteit vrouwenstudies zullen zich de komende tijd buigen over het fenomeen....

Volgens assistent-hoogleraar Sigrid Koch-Baumgarten gaat het er niet enkel om het leven van Diana te bestuderen. 'We bevinden ons nu in een situatie waarin nieuwe mythen worden gebouwd, en we zijn geïnteresseerd in deze constructie.' De collegereeks, die open is voor publiek, begint met het college Verscheurde wereld en verborgen zin - Over de functie van mythen in de moderne tijd.

Een week zal worden gewijd aan iconen uit het verleden zoals de Argentijnse presidentsvrouw Eva Peron en de geliefde Pruisische koningin Luise, wier begrafenis in 1810 duizenden rouwenden naar Berlijn trok.

Sigrid Koch-Baumgarten denkt niet dat de wereld zit te wachten op meer analyses over Diana, maar ze gelooft wel dat de gebeurtenissen rond de dood van de prinses zich uitstekend lenen om studenten de analytische methodes bij te brengen die wetenschappers gebruiken om te onderzoeken wat er aan de hand is in de wereld.

* Een Egyptische advocaat die in naam van de islam zonder enig succes al een reeks processen heeft aangespannen is dinsdag een rechtzaak begonnen tegen de Britse koningin Elizabeth.

Advocaat Nabih el-Habishi houdt de koningin verantwoordelijk voor de dood van Diana. Sindsdien gaat in het Midden-Oosten het gerucht dat Diana en Dodi Fayed zijn vermoord door de Britse veiligheidsdienst omdat de koninklijke familie niet wilde dat ze een moslim zou trouwen.

El-Habishi eist honderdduizend pond voor iedere moslim in de wereld: 'Als moslim heeft dit incident bij mij veel psychologische en morele schade aangericht.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden