Diamantjes en een white block

Wie: Sunny..

Mirjam Bosgraaf en Carel Helder

Het is zaterdagavond en de winkellichten zijn allang uit in de straat, behalve bij Sunny’s Beauty Spot. De eigenaar van deze nagelstudio en schoonheids- en kapsalon heeft nog vaak laat handen in handen. Sunny kan veel, zilverzwarte nepwimpers aanbrengen, wenkbrauwen verven of een snorretje wegharsen, maar hij is voor alles een nagelkunstenaar. ‘Nail artist’ heet dat, want Engels blijkt de belangrijkste voertaal in het nagelbedrijf. Op sommige dagen plakt Sunny wel 150 kunstnagels aan, die dan ook nog regelmatig door hem gelakt of beschilderd worden.

Vanessa is tegenover hem gaan zitten. Haar rechterhand ligt op tafel. Ze is nagelbijtend en kapster en vindt daarom dat haar nagels er goed uit moeten zien. Maar, zegt ze, ‘ik vind het ook gewoon mooier, netter.’ Vanessa heeft gekozen voor harsnagels. Je hebt gelnagels, die moeten drogen in een minizonnebankje en je hebt harsnagels. ‘Hars is het stevigst’, legt Sunny uit. Dat houdt zo’n drie weken tot een maand. Het eerste wat hij doet is Vanessa’s nagelriemen terugduwen met de manicure stick. ‘De nagelriem moet altijd vrij zijn voor je een kunstnagel kunt aanbrengen’, zegt hij streng.

1. Voor de manicure stick is overigens ook een keurige Nederlandse equivalent beschikbaar, namelijk...

a. kruidnagel.

b. bokkepootje.

c. klein duimpje.

d. lange vinger.

e. mergpijpje.

Nu kan Sunny beginnen met het aanplakken van de kunstnagels. Eerst vijlt hij de nagels ruw en brengt hij een laagje bonding agent aan, zodat de nagel goed gaat hechten. Dan komt het doosje nepnagels van acryl op tafel. Het lijken eerlijk gezegd meer lange witte klauwen dan nagels.

2. En hoe heten deze nepnagels?

a. Tips.

b. Fingerspitzen.

c. Tigers.

d. Tiptops.

e. Neppers.

f. Plakkertjes.

De nagelartiest lijmt de witte dingen razendsnel alle tien vast aan Vanessa’s eigen nagels. Ze lijkt heel even een adelaar, maar er wordt meteen een flink stuk van de nagels afgeknipt met een reuzennagelknipper. Net zo lang als de klant ze hebben wil. Voor Vanessa is dat niet te kort, niet te lang. Na het aanbrengen van primer die zorgt dat de harsnagel goed hecht, vijlt Sunny de nagels bij. Er zijn dwingende trends als het om nagelvormen gaat. Recht en hoekig, recht en aan de zijkanten afgerond, of helemaal afgerond.

3. Hoe heten die recht en hoekig gevijlde nagels?

a. Vierkant-vierkant.

b. Rechthoekjes.

c. Het hoekje om.

d. Carré.

Het zijn vooral de jonge meisjes die van dat rechthoekige houden, zegt Sunny. ‘Hoe ouder de dame, hoe ronder de nagels. Onze moeders vijlen allemaal hun nagels rond.’

4. Wat bedoelt Sunny met rond?

a. Wat hij zegt, rond dus.

b. Ovaal.

c. Druppelvormig.

Het eigenlijke harsen begint. Sunny steekt een houten pen in een potje suikerspinkleurige harspoeder en doopt de pen in een vloeistof. Het bolletje dat die twee componenten vormen strijkt hij glad op de nagel van Vanessa. De aanzet van de kunstnagel is zo niet meer te zien en het lijkt net of ze een natuurlijke nagel uit één stuk heeft.

Daarna moeten de tien nieuwe nagels bijgevijld worden. Het geheim van de perfect egale nagel schuilt in het samenspel van allerlei vijlen: de sponsvijl, de boemerang, de 3-way buffer, de polijstvijl en het white block. Allemaal polijsten of buffen ze weer anders.

5. Wacht even, wat is buffen?

a. Dofschuren.

b. Opglanzen.

c. Braampjes wegschuren.

6. En wat doet dat white block?

a. Dofschuren.

b. Opglanzen

c. UV-straling tegenhouden

7. Een vakvraag. Met welke eenheid wordt de ruwheid van de vijl aangeduid?

a. Karaat.

b. Mach.

c. Bar.

d. Grit.

Sunny gebruikt ook vaak de elektrische vijl. Dat is een miniboormachine waarop je vijltjes van verschillende stroefheid kunt zetten. Hij zit al twintig jaar in de business. ‘Het duurt wel een jaar’ voordat je zo vingervlug kan plakken en lakken als hij. De zaken gaan goed, want het (professionele) nagelplakken heeft de afgelopen jaren stevig aan populariteit gewonnen. De meeste vrouwen die bij Sunny’s Beauty Spot binnenlopen komen voor zo’n modieuze zachtroze nagel met een witte rand.

8. Wat is de naam voor zo’n nagel?

a. Beverly Hills manicure.

b. American manicure.

c. French manicure.

d. London manicure.

Vanessa mag nog niet naar huis. Sunny wil per se laten zien hoe de echte artiest te werk gaat. Met lak bijvoorbeeld, of top coat zoals dat in jargon heet. Hij lakt een nagel en brengt er dan met een éénharig kwastje een abstract kunstwerkje op aan, op een andere plakt hij ‘diamantjes’. Met die kleurige nagels ziet Vanessa er net zo uit als atlete Florence Griffith Joyner tijdens haar gloriedagen. Er is ook nog een andere nagelkunsttechniek die beslist geshowd moet worden.

9. Welke techniek wil Sunny tonen?

a. Airbrush.

b. Zeefdruk.

c. Ets.

d. Gouache.

Het houdt voor hem niet op bij de nagels. De hele hand gaat Sunny aan het hart. Als het even kan masseert hij de ruwe handen van vermoeide mannen en vrouwen. Hij stopt ze in een huidverzorgend badje en daarna worden ze ook nog ‘gepackt’, ingepakt in een warme washand en plastic.

10. Een badje van wat?

a. Kerosine.

b. Vaseline.

c. Keratine.

d. Paraffine.

e. Halvarine.

Vanessa wacht daar niet meer op. Met aceton worden haar nagels schoongemaakt en ze krijgt de credits voor haar rol als showmodel. De meester smeert haar nagelriemen nog in met nagelriemolie – dan mag ze weg, met haar nieuwe nagels een glas wijn drinken.

Twee tips van Sunny tot slot:

1. Haal altijd nagellijm in huis, want als een nagel breekt dan doet dat zo’n zeer dat je er niet van kunt slapen en een beetje lijm doet wonderen.

2. Gebruik een nagelborstel! Want alleen met een borstel krijg je je nagels helemaal schoon.

Mirjam Bosgraaf en Carel Helder

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden