'Diakonessenhuis Utrecht beste van Nederland'

Het Diakonessenhuis in Utrecht is het beste ziekenhuis in Nederland. De andere Utrechtse ziekenhuizen zijn niet terug te vinden in de eerste zestig plaatsen van de Ziekenhuis Top 100, die woensdag voor het eerst is gepubliceerd....

ANP

De lijst is samengesteld na vergelijkend onderzoek door het Algemeen Dagblad. Uit de lijst blijkt volgens het AD verder dat ziekenhuizen in Amsterdam veel beter scoren dan die in Rotterdam en Den Haag. De hoofdstad bezet drie plaatsen in de toptien: het BovenIJ ziekenhuis staat op twee, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis op vijf en het Academisch Medisch Centrum op zes. De hoogste plaatsen voor Rotterdam zijn 15 (Erasmus Medisch Centrum) en 17 (Ikazia ziekenhuis). Den Haag komt niet bij de eerste dertig voor.

Voor het samenstellen van de ranglijst vergeleek de krant 26 criteria die zijn opgesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de brancheorganisaties van alle ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten. Het gaat bijvoorbeeld om doorligwonden, registratie van fouten en wondinfecties, het doen van pijnmetingen, heropnames na een hartoperatie en de snelheid waarmee een heupfractuur wordt geopereerd.

De ziekenhuizen hebben de gegevens zelf openbaar gemaakt. Het AD heeft tien ziekenhuizen op een zwarte lijst gezet, omdat die geen gegevens hadden aangeleverd.

Het onderzoek van het AD wijkt af van het jaarlijkse Elsevier-onderzoek naar de kwaliteit van de Nederlandse ziekenhuizen. Dat weekblad peilt via enquêtes de mening van ziekenhuisbestuurders, specialisten, huisartsen, hoofdverpleegkundigen en hoofden operatiekamers en intensieve zorg over ziekenhuizen die zij uit eigen ervaring of via patiënten kennen.

Het Antonius Ziekenhuis in Sneek kwam dit jaar als beste middelgrote ziekenhuis uit de bus, aldus Elsevier. Het Deventer Ziekenhuis is volgens die enquête het beste grote ziekenhuis en Maastricht heeft het beste universitair medisch centrum. In de ranglijst van het AD staat het Antonius Ziekenhuis op de twaalfde plaats, het Deventer Ziekenhuis op de 23e en het Academisch Ziekenhuis Maastricht op de achtste plaats. Het Ziekenhuis Rivierenland Tiel behaalde de derde plaats.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden