Diagnose astma is onterecht bij helft van de kinderen

De helft van alle kinderen met astma zou die diagnose onterecht hebben gekregen. Dokters trekken te snel conclusies op basis van symptomen als een piepende ademhaling, maar laten na de diagnose te bevestigen met een longfunctietest, zoals dat volgens richtlijnen moet.

Hidde Boersma
null Beeld afp
Beeld afp

Dat melden onder meer Nu.nl en de website van RTL Nieuws. Die laatste baseert zich op een stuk op de site van de Daily Mail, een Engelse krant die niet bekendstaat om haar zorgvuldigheid. Nu.nl citeert de hoofdonderzoeker, maar heeft haar niet gesproken: uit het oorspronkelijke wetenschappelijke artikel wordt ook geciteerd.

Dat oorspronkelijke artikel is van Nederlandse makelij en is gepubliceerd in het British Journal of General Practice. Utrechtse artsen analyseerden de medische dossiers van een kleine 5.000 jonge patiënten, van wie er 652 de diagnose astma hadden gekregen. Ze keken vervolgens op basis van welke symptomen en testen die diagnose was gegeven. Ook keken ze naar het behandelingstraject: gebruikten de kinderen inhalers, hoe vaak deden ze dat en welk effect had dat? De Utrechtse wetenschappers deelden de kinderen daarna in in vier categorieën: wel, waarschijnlijk wel, waarschijnlijk niet en geen astma.

'De artikelen in de Nederlandse en Engelse media zijn wat overtrokken', zegt hoofdonderzoeker Ingrid Looijmans-Van den Akker, huisarts in het Julius Gezondheidscentrum Terwijde in Utrecht. Weliswaar valt meer dan 50 procent van de diagnoses in de laatste twee categorieën, maar van maar vijf kinderen is officieel vastgesteld dat er geen sprake is van astma. De onderzoekers hebben de patiënten in de waarschijnlijk-niet-categorie, niet opnieuw getest om vast te stellen dat ze geen astma hebben. Dat kon niet; de dossiers waren geanonimiseerd.

'Onze analyse toont vooral aan dat artsen te snel de waarschijnlijksheidsdiagnose astma stellen, en dat ook vastleggen in het medisch dossier', zegt Looijmans. Officieel moet de echte diagnose astma vervolgens worden gesteld met een zogenaamde spirometer, maar zo'n apparaat is alleen beschikbaar in het ziekenhuis. Veel huisartsen sturen hun patiënten niet door. 'Een groot gedeelte van de kinderen verdwijnt uit beeld na de initiële diagnose, waarschijnlijk omdat ze niet of nauwelijks klachten hebben', zegt Looijmans. 'Het label astma blijft wel in het dossier staan. Dat kan ertoe leiden dat ze bij andere luchtwegklachten later in hun leven te snel inhalatiemedicijnen toegeschreven krijgen. Ook worden ze onterecht op geroepen voor een griepvaccinatie.'

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden.

null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden