Di Rupo blijft proberen België te verzoenen

brussel – Elio Di Rupo gaat door met zijn pogingen een Belgische regering te vormen. Maar van harte gaat dat niet, zo maakte de ’preformateur’ gisteren in Brussel duidelijk....

Van onze correspondent

Di Rupo stond dinsdag op het punt om het bijltje erbij neer te leggen. De verschillen tussen de Vlaamse en Franstalige partijen blijven groot. Gisteren bracht de Franstalige socialist verslag uit bij Koning Albert II, die hem vroeg door te gaan. „Ik heb dat verzoek aanvaard, uit staatszin.”

De preformateur benadrukte zijn inspanningen tot nu toe. „Al veertig dagen probeer ik het onverzoenlijke te verzoenen.” Enige overeenstemming is er al wel over de taken die, op Vlaams verzoek, van het landelijke naar het regionale niveau overgeheveld moeten worden. Di Rupo noemde onder meer de arbeidsmarkt, kinderbijslag, gezondheidszorg en delen van justitie. Maar hij voegde wel een eis toe. „Niemand mag armer worden van deze staatshervorming.” Dat is een waarschuwing aan het adres van de Vlaams-nationalistische partij N-VA, grote winnaar van de verkiezingen in juni.

Bij een herverdeling van de taken hoort ook een herverdeling van de financiële middelen. In Di Rupo’s voorstel krijgen de regio’s, Vlaanderen en Wallonië, samen meer geld te verdelen dan de Belgische regering. Dat gaat voor de Franstaligen al ver. De Vlamingen willen echter nog meer financiële zelfstandigheid.

Vandaag en morgen ontvangt de koning de zeven voorzitters van de partijen die meedoen aan de regeringsformatie. Vanaf zaterdag gaan de onderhandelingen weer verder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden