Di Rupo: 'België klaar voor deelname coalitie tegen IS'

Het Joods Museum in Brussel heeft vandaag voor het eerst weer zijn deuren geopend na de aanslag van 24 mei, waarbij vier mensen om het leven kwamen. De Belgische premier Elio di Rupo sprak tijdens de heropening van een 'blijvend trauma' voor België.

Redactie
De Belgische premier Elio Di Rupo geeft een speech bij de heropening van het Joods Museum in Brussel. Beeld belga
De Belgische premier Elio Di Rupo geeft een speech bij de heropening van het Joods Museum in Brussel.Beeld belga

Volgens Di Rupo kwam de aanslag als een schok voor België. 'Vier mensen werden aangevallen omdat ze Joods waren', sprak Di Rupo. 'Oude angsten en demonen werden weer tot leven gewekt.'

De premier noemde een aanslag om ras of cultuur 'een aanval op de hele maatschappij'. De Belgische justitie en veiligheidsdiensten voeren de strijd tegen terrorisme volgens hem verder op.

Di Rupo sprak tijdens de heropening ook over de Belgische deelname aan een internationale coalitie tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS). 'Als ons land de vraag krijgt, dan is het klaar en bereid om deel te nemen aan een internationale coalitie tegen IS', zei de premier.

Veiligheidsmaatregelen
Museumdirecteur Philippe Blondin bedankte overheden die het museum met raad en daad hebben bijgestaan, en iedereen die bloemen of brieven heeft gestuurd.

Ook zei hij: 'Tot de dag van de aanslag kende het Joods Museum geen veiligheidsmaatregelen, omdat het een open ontmoetingsplaats wilde zijn voor alle culturen. Vanwege de barbarij moeten we die humanistische visie aanpassen.'

Blondin benadrukte echter dat de kernwaarden van de joodse gemeenschap onder meer moed, dankbaarheid en vrijgevigheid blijven.

Museumdirecteur Philippe Blondin. Beeld belga
Museumdirecteur Philippe Blondin.Beeld belga

De beveiliging is opgeschroefd met onder meer politiebewaking en voortaan wordt het publiek gecontroleerd voordat het naar binnen mag. Ook krijgt de ingang een metaaldetector. De lokale autoriteiten stelden hiervoor 30.000 euro beschikbaar. De aanslag is het personeel niet in de koude kleren gaan zitten. Sommigen durfden weken niet terug te keren.

Gedenkteken
Dinsdag was bij het museum al een gedenkplaat onthuld met de namen van de slachtoffers: twee medewerkers van het museum en een paar uit Israël. Zij werden doodgeschoten door een radicale moslim. Deze verdachte, oud-Syriëstrijder Mehdi Nemmouche, staat in Brussel terecht.

De eerste bezoekers mochten het museum vandaag om 11 uur binnen. Rond het middaguur was de officiële opening. De datum voor de opening is bewust gekozen: het is de Europese dag van de Joodse Cultuur.

Het gedenkteken voor de slachtoffers van de aanslag. Beeld belga
Het gedenkteken voor de slachtoffers van de aanslag.Beeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden