Di Rupo begint eigen Ronde van Vlaanderen als Vlaams charme-offensief

De Belgische premier Elio Di Rupo is vandaag in Gent begonnen aan zijn zogenaamde Ronde van Vlaanderen, een ludieke verwijzing naar de échte Ronde, de wielerwedstrijd die dit weekend wordt verreden. De ronde die Di Rupo maakt is echter bedoeld als charme-offensief in het Vlaamse gedeelte van het land. De premier, zelf een Franstalige Waal, maakte er bij zijn aanstelling tot premier direct een punt van. Hij zou, zo zei Di Rupo, de premier voor álle Belgen zijn.

De 'premier van alle Belgen', Elio Di Rupo. Beeld ANP
De 'premier van alle Belgen', Elio Di Rupo.Beeld ANP

De eeuwige Belgische strijd tussen Walen en Vlamingen zorgden onder meer voor een slepende regeringsformatie. Di Rupo, een Waalse socialist van eenvoudige Italiaanse afkomst, kan er dan wel in geslaagd zijn dat titanenwerk tot een goed einde te brengen, helemaal vertrouwen doen veel Vlamingen hem niet. 'Di Rupo is in Vlaanderen niet welkom omdat hij als kopman van de Waalse PS alles symboliseert waar de Vlaming niets van wil weten', verwoordde een aanhanger van het ultranationalistische Vlaams Belang het.

Toch lijkt het met Di Rupo de goede kant op te gaan. Zo beleefde de kersverse premier een ware rampweek toen in drie dagen tijd het land twee zware klappen kreeg te verduren. Eerst was er de aanslag op een moskee in de Brusselse wijk Anderlecht waarbij een imam omkwam en relletjes uitbraken. Di Rupo reageerde adequaat en veroordeelde de aanslag scherp.

Toen volgde dinsdag 15 maart waarop de wereld voor België even stopte met draaien. Op die dag lieten 22 schoolkinderen het leven in een busongeluk in het Zwitserse Sierre. De premier, duidelijk aangeslagen en ontdaan, wist de hele natie te bereiken met woorden van troost. In het Frans maar voornamelijk in het Nederlands richtte hij zich persoonlijk tot de Nederlandstalige nabestaanden. En hoe wrang ook, beide gebeurtenissen stuwden de populariteitscijfers van Di Rupo in het hele land omhoog, óók in Vlaanderen.

Nederlands
Door het feit dat Di Rupo zijn mannetje wist te staan tijdens die rampweek, viel nog iets anders op. Het Nederlands dat Di Rupo in die dagen sprak, was aanzienlijk beter dan dat wat hij voortbracht tijdens zijn aanstelling als premier. Di Rupo had namelijk een dure eed gezworen: hij beloofde de Vlamingen zodra hij aan de macht was, om Nederlandse les te volgen. En het hele Vlaamse landsdeel kon nu met eigen oren horen dat hun premier alvast één verkiezingsbelofte was nagekomen.

Dat het echter nog niet genoeg is gebleken, bewijzen de waarderingscijfers in de landelijke polls. De meeste laten een hardnekkig wantrouwen bij de Vlaamse kiezer zien ten opzichte van hun Waalse buren. De taalgrens is en blijft ook een cultuurgrens, met twee bevolkingsgroepen die maar bitter weinig van elkaar weten.

Di Rupo is alvast van plan elke gelegenheid aan te grijpen om iets meer te begrijpen van zijn Vlaamse landgenoten. De premier beloofde tijdens de ronde vooral te willen 'luisteren en leren'. Maar hoe goed de bedoelingen van Di Rupo ook mogen zijn, een deel van het Vlaamse volk zal hem nooit omarmen. Zo kondigde een Gents extreem radicaal-Vlaams actiecomité al aan de Belgische premier een 'warm welkom te heten', hetgeen alles behalve warm bedoeld was.

Wat het volgende bezoek van Di Rupo zou zijn, kon volgens Vlaamse media uit veiligheidsoverwegingen niet bekend worden gemaakt. Maar onder meer Antwerpen en Brugge zouden hoog op de lijst prijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden