Dhlakama geeft nederlaag toe bij verkiezingen in Mozambique

De voormalige Mozambikaanse guerrillaleider Afonso Dhlakama heeft gisteren zijn verlies bij de eerste vrije verkiezingen erkend. De VN-missie in Mozambique, Unomoz, maakte gisteren bekend dat Dhlakama dit in een telefoongesprek aan VN-secretaris-generaal Boutros Ghali heeft laten weten....

REUTER; AP

Reuter, AP

MAPUTO

De president staat op 54 procent tegen 34 procent voor Dhlakama, volgens cijfers van de nationale kiescommissie. Het verschil tussen hun partijen bij de gelijktijdig gehouden parlementsverkiezingen van 27, 28 en 29 oktober is beduidend kleiner. De voormalige eenheidspartij Frelimo (Front voor de Bevrijding van Mozambique) haalde 45 procent van de getelde stemmen, Renamo (Nationaal Verzet van Mozambique) 38 procent.

Dhlakama beweerde al voor de verkiezingsdagen dat de regering fraudeerde. Op de eerste verkiezingsdag kondigde hij een boycot aan, maar onder druk van de VN ging hij de dag erop toch naar de stembus. De ex-guerrillaleider hield echter vol dat de uitslag oneerlijk zou zijn, ook nadat de speciale VN-gezant, Aldo Ajello, de verkiezingen zijn goedkeuring had gegeven.

Dhlakama zou tegen Boutros Ghali hebben gezegd voorstander te zijn van 'vrede en verzoening'. Renamo heeft voor de verkiezingen aangedrongen op een regering van nationale eenheid waaraan ook de minderheidspartijen zouden deelnemen. Frelimo weigerde dit.

Door het kiesstelsel zal Frelimo een krappe meerderheid in het parlement krijgen (129 van de 250 zetels) en kan alleen regeren. Maar Renamo heeft het verrassend goed gedaan en wordt met waarschijnlijk 112 zetels een machtige oppositie, die op elke verdeeldheid binnen Frelimo kan inspelen. Renamo haalde grote overwinningen in het centrum van het land, vooral de dichtbevolkte provincies Zambezia en Nampula.

De kleine partijen, die zich pas na het vredesakkoord van twee jaar geleden vrij konden organiseren, werden weggevaagd. De Unie voor Democratie in Mozambique (Udemo) deed het relatief het best en zal waarschijnlijk negen zetels in het parlement krijgen. De 'niet-gewapende partijen' hebben geklaagd dat de VN hen geen kans gaven, terwijl Renamo 16 miljoen dollar kreeg toegeschoven.

De voorlopige uitslag maakt een tweede ronde in de presidentsverkiezingen onnodig, tot grote opluchting van de VN. Unomoz kostte twee jaar lang een miljoen dollar per dag en de VN willen hun verblijf na de officiële uitslag - die over enkele dagen wordt verwacht - binnen twee maanden volledig hebben beëindigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden