NieuwsCORONAVIRUS

Deze week weer meer besmettingen (4036), en vier andere trends uit de cijfers van het RIVM

Het aantal besmettingen blijft in Nederland oplopen. Als iemand wordt getest, krijgt die vaker een positieve uitslag. De afgelopen week zijn 4.036 Nederlanders positief getest, meer dan in juni en juli in een hele maand werden geteld.

Serena Frijters en Semina Ajrovic
Een medewerker plaatst een desinfectiezuil op het station van Breda.  Beeld ANP
Een medewerker plaatst een desinfectiezuil op het station van Breda.Beeld ANP

Dat zijn 1.448 besmettingen meer dan de eerste week van augustus, terwijl minder mensen zijn getest. Het aantal testen op weekbasis daalde van 101.905 naar 98.978.

Jonge mannen testen vaak positief

Jonge mannen tussen de 20 en 25 jaar krijgen het vaakst te horen dat ze besmet zijn. Het percentage positieve testen sinds 1 juni is bij hen 2,7 procent. Dat is ruim het dubbele van het landelijk gemiddelde en ook flink hoger dan vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie. Tot 1 juni kon lang niet iedereen een test aanvragen.

Dat er nu meer mensen positief testen dan in mei wordt deels veroorzaakt door het grotere aantal testen. Maar het deel van de testen dat positief was stijgt, deze week van 2,3 naar 3,6 procent. Ook valt op dat vrouwen zich veel vaker laten testen dan mannen, ruim 450 duizend vrouwen zijn getest en 340 duizend mannen. Het percentage positieve testen is bij mannen een kwart hoger.

Grote regionale verschillen

In Noord- en Zuid-Holland nam het aantal besmettingen, omgerekend naar inwonertal, het meest toe. In Zuid-Holland werden deze week 44 positieve testresultaten per 100 duizend inwoners gemeld, in Noord-Holland 37. Het landelijk gemiddelde is 22,6 besmettingen per 100 duizend inwoners in een week. In Drenthe zijn maar 11 besmettingen gemeld, dat zijn er 2,2 per 100 duizend inwoners. Vooral in de regio’s Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam, West-Brabant, en Haaglanden is het percentage positieve testen hoog, tussen de 6 en de 9 procent.

Toename besmettingen in verpleeghuizen

Deze week zijn 76 besmettingen in verpleeghuizen geconstateerd. In 31 verpleeghuizen is de afgelopen 28 dagen minstens één besmetting gemeld. Er zijn 9 ‘nieuwe locaties’ bijgekomen de afgelopen week, verpleeghuizen waar in de vier weken daarvoor geen besmetting was aangetroffen. Met bron- en contactonderzoek proberen de GGD’s te achterhalen waar mensen besmet zijn geraakt, om zo verdere verspreiding in te dammen.

Het aantal actieve clusters, groepen van 3 of meer besmettingen die aan elkaar gelinkt zijn, is gestegen van 242 naar 379. Van bijna driekwart van de gemelde besmettingen in de afgelopen week is de ‘setting’ niet bekend. Van de overige positief geteste personen is meer dan de helft besmet in de thuissituatie. Verder lopen veel mensen corona op bij familie of op het werk.

Sterfte en opnamen nemen veel minder toe

Er zijn minder coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen dan vorige week, het sterftecijfer blijft stabiel laag. Het RIVM meldt 38 ziekenhuisopnamen, vorige week waren dat er 44. Het officiële sterftecijfer is in een week met 9 gestegen, dat zijn er 3 meer dan vorige week. Dat er relatief weinig mensen ernstig ziek worden, komt volgens het RIVM vooral doordat nu veel jongeren besmet raken. Bij hen verloopt de ziekte vaak milder.

De afgelopen dagen neemt de bezetting van de intensive care wel weer wat toe, net als het aantal covidpatiënten op reguliere ziekenhuisafdelingen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ‘Het aantal opgenomen covidpatiënten varieert licht per dag, maar is over de afgelopen 14 dagen met ongeveer 60 procent gestegen.’ Met zo’n 100 patiënten worden de aantallen van april bij lange na niet gehaald. Toen lagen er zo’n 4 duizend coronapatiënten tegelijk in het ziekenhuis, van wie een derde op de ic.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden