Deze week in de Kamer: dé hervorming van het kabinet-Rutte

Naast al het hervormingsgeweld uit het Catshuis, wordt er deze week ook in de Tweede Kamer gesproken over vergaande hervormingen. Volgens staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken is zijn wetsvoorstel Werken naar Vermogen zelfs dé grote hervorming van dit kabinet. De wet regelt de samenvoeging van sociale werkplaatsen, Wajong en bijstand, en maakt de gemeenten verantwoordelijk.'Het is niet alleen een bezuiniging, het verbouwt regelingen van een fuik naar een regeling die mensen aan werk helpt.'

Op 22 maart demonstreerden 15.000 mensen tegen de plannen van het kabinet. Beeld ANP

Woensdag gaat de Tweede Kamer verder met de behandeling van de wet, donderdag volgt de termijn van het kabinet. Het wetsvoorstel kan bij voorbaat rekenen op steun van VVD, CDA en gedoogpartij PVV. Het wetsvoorstel heeft betrekking op zo'n 650 duizend mensen in de sociale werkplaatsen, de regeling voor jonggehandicapten Wajong en de bijstand. De reorganisatie moet leiden tot een besparing van 2 miljard euro.

Sociale werkplaatsen
In de sociale werkplaatsen werken nu 100 duizend mensen en staan er 20 duizend op de wachtlijst. De capaciteit van de werkplaatsen gaat omlaag naar maximaal 30 duizend plekken voor mensen die niet anders dan onder strikte begeleiding kunnen werken. De andere nieuwe gevallen komen in de bijstand.

Wajong
De Wajong wordt beperkt tot volledig, duurzaam arbeidsongeschikten. Nu hebben 220 duizend mensen een uitkering omdat zij met een handicap zijn geboren of voor hun 18de gehandicapt zijn geworden. Degenen die kunnen werken, moeten aan het werk, anders komen ze in de bijstand terecht.

Bijstand
Nu zitten ruim 300 duizend mensen in de bijstand. Daar komen dus degenen bij die niet meer in de sociale werkplaats en de Wajong terecht kunnen. Degenen die spaargeld hebben, een partner met inkomen of samenwonen met mensen die een inkomen hebben, zoals ouders, krijgen geen bijstand.

Werknemers in de sociale werkplaatsen en degenen in de bijstand moeten werk accepteren onder het minimumloon. De gemeente vult het loon aan tot minimumloon. Het voordeel hiervan is dat de betrokkene 'echt' werk doet en de gemeente uitkeringsgeld uitspaart.

Minimumloon
Per plek in de sociale werkplaats krijgen gemeenten voortaan het minimumloon vergoed, 20 duizend euro per jaar, terwijl het gemiddelde loon daar 27 duizend euro per jaar is. Het verschil moeten gemeenten bijpassen. Dat kan uit het bedrag dat zij krijgen om mensen uit de bijstand aan werk te helpen en bij dat werk te begeleiden. Dat budget wordt met 400 miljoen euro verlaagd. Gemeenten voorzien dat daardoor weinig of geen geld overblijft om mensen aan werk te helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden