TV-RECENSIEEMMA CURVERS

Deze week bleek dat televisie uit elke Hollandse woonkamer kan komen

null Beeld

In Frontberichten vertellen de mensen aan het ‘front’ van de coronacrisis wat ze doormaken.

Een week of drie geleden vond ik het nog reuze grappig: een gezin dat in quarantaine zat werd toen voor het NOS-journaal geïnterviewd door hun keukenraam. Ze zaten er opgetogen bij met zijn viertjes, het had iets kneuterigs en experimenteels: zo filmen we dat nu dus. Ach, dat was toen. Het hele land was nog maar net in sluimermodus gezet, of een nieuw soort houtje-touwtjemedia kwam op volle kracht onze huiskamers binnen.

Een gezin in quarantaine in het NOS-journaal van maandag 9 maart. Beeld NOS
Een gezin in quarantaine in het NOS-journaal van maandag 9 maart.Beeld NOS

Podcasts worden nu per telefoon opgenomen, lezingen worden naar Instagram verplaatst en de isolatiedagboeken schieten per tien uit de grond. Experts treden op via haperende verbindingen, in duopresentatie met een jengelende kleuter en met vol wasrek op de achtergrond. Het verticale, groezelige iPhonebeeld is nu ineens mooi zat en ook die haperende Skypeverbinding, met onderkin voor iedereen: uitzenden die hap. Zo werd dit de week waarin bleek dat televisie eigenlijk uit elke Hollandse woonkamer kan komen.

En dus voelt de quarantaine-raamvertelling eigenlijk alweer passé. Bij Nieuwsuur zagen we zaterdag via een videoverbinding dat coronapatiënt Bente vertelde over haar ziekteverloop. Vervolgens had nog iemand de moeite genomen om door het raam te filmen hoe Bente dat allemaal aan haar iPad zat te vertellen. Waarom? Bente had toch wifi en een iPad? ‘Door het raam laten we Bente de beelden zien van de bouwmarkt’, zei de voice-over. Bij de bouwmarkt vertelde een glimlachende man dat hij zich nu eenmaal al een tijd had voorgenomen zijn schutting te repareren.

Amateurbeeld is oké, zagen ze gelukkig ook bij BNNVara, waar vorige week in bloedtempo een nieuwe serie uit de grond is gestampt. In Frontberichten ( Geertjan Lassche, iedere dag na Nieuwsuur op NPO 2) zien we telefoonfilmpjes direct uit de frontlinie, zoals dat in de nieuwe oorlogstaal heet: verplegers, huisartsen, ambulancepersoneel, schoonmakers en supermarktmedewerkers, iedereen mag insturen en alles wordt aan elkaar gemonteerd in een dagelijks magazine van een klein kwartier.

Verpleegster Kim in Frontberichten (BNNVara) Beeld BNNVara
Verpleegster Kim in Frontberichten (BNNVara)Beeld BNNVara

Zo vertelt traumachirurg Adriaan over zijn ‘ambivalente gevoelens’ over de omgang met coronapatiënten: ‘Je mag de patiënt geen hand schudden, maar daarna zit je wel aan haar been.’ Verpleegkundige Mirjam zegt: ‘Ik denk niet dat ik ziek ben, maar zeker weten doe ik het niet’, en arts Gor maakt zich op voor zijn eerste contact met een coronapatiënt. Uitvaartbegeleider Annette, over de uitvaart in het coronatijdperk, waar maar dertig nabestaanden mogen komen: ‘Nabestaanden staan voor heel lastige keuzes.’

Frontberichten is alles, van onzekerheid en wanhoop tot troost, raad en dagboek, door elkaar: een soort sociale media voor mensen zonder sociale media. Van alle mensen in Frontberichten zou je wel meer willen horen, maar ze hebben geen tijd voor meer dan een vlogje. Het is wat het is. Jammer dat soms toch is geprobeerd om de montage aan te kleden, met hier en daar een lukraak tweetje of een fragmentje van de houterige speech van een hoogheid. Alsof geprobeerd is de chaos in te bedden in een verhaal. Helaas, het valt niet te verhullen: het virus heeft nog geen verhaallijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden