Deze wapens exporteert Nederland

Nederland, ooit beticht van de vredesziekte 'Hollanditis', exporteert anno 2014 volop wapens. Zoveel zelfs, dat we op de dertiende plaats staan. Maar vergeleken met de totale export, stelt de waarde van de Nederlandse wapenuitvoer niet veel voor. De 963 miljoen euro vormde vorig jaar slechts 0,22 procent van de totale Nederlandse export van bijna 434 miljard euro.

De Sigma-fregat van Damen Schelde in Vlissingen die aan Indonesië en Marokko is verkocht. Beeld Damen Schelde

De voltallige defensie-industrie kwam vandaag bijeen in de Rotterdamse Ahoy om onder andere te laten zien waar de Nederlandse militaire sector goed in is. 'Een symposium', zo noemt branche-organisatie NIDV de jaarlijkse bijeenkomst. Een ordinaire 'wapenbeurs van de wapenlobby', zegt actiegroep Stop de Wapenhandel die vandaag demonstreert bij het 'wapenhandelfeestje' van de NIDV.

Maar wat voor wapentuig exporteert Nederland eigenlijk naar landen als Indonesië, Oman, Singapore en zelfs de VS? Wie denkt dat tal van offensieve wapens, zoals tanks, pantserwagens en antitankraketten, uit Nederland nu worden gebruikt in lokale oorlogen komt bedrogen uit. Den Haag heeft niet voor niets een streng wapenexportbeleid. Toegepast in de VS, 's werelds grootste wapenexporteur, zouden de Haagse regels de Amerikaanse export direct lam leggen. Hieronder de belangrijkste wapensystemen die in 2013 werden verkocht.

Minister Hennis van Defensie wordt opgewacht door demonstranten bij de wapenbeurs in de Ahoy. Beeld anp

1: De Sigma-fregat

De verkoop van twee high tech Sigma-fregatten aan de Indonesische marine is goed voor 350 miljoen euro. De fregatten zijn ontworpen door Damen Schelde in Vlissingen, hofleverancier van de Nederlandse marine. De fregatten, die ook zijn verkocht aan Marokko, worden in delen gebouwd en geassembleerd in Indonesië. Indonesië gaat de schepen gebruiken voor patrouilles tegen onder andere piraten. De 105 meter lange Sigma's zijn ook geschikt voor onderzeebootbestrijding.

De fregatten zijn voorzien van geavanceerde radar-en navigatiesystemen van Thales, een van de grote Nederlandse wapenexporteurs. Kritiek op de levering wees Den Haag vorig jaar van de hand. 'Een stabiele democratie waar bescherming van mensenrechten grondwettelijk is vastgelegd', aldus het kabinet in een brief aan de Kamer. 'Een paradedingetje voor de generaals', zo noemt Wendela de Vries van Stop de Wapenhandel de Sigma-schepen. 'Er zijn zoveel andere zaken die de Indonesische bevolking hard nodig heeft. Nederland heeft helemaal geen strenge wapenexportregels. In de praktijk valt er vaak wel een mouw aan te passen.'

2: De Sea Sparrow-raket en NH-90-helikopter

Nederlandse bedrijven verdienden vorig jaar 164 miljoen euro aan de ontwikkeling en productie van wapensystemen voor diverse NAVO-landen. Het ging hier vooral om de nieuwe versie van de Amerikaanse luchtverdedigingsraket voor schepen, de Evolved Sea Sparrow, en de NAVO-helikopter NH-90. Op vier fregatten van de marine is nu een oudere versie van de Sea Sparrow in gebruik. Maar omdat steeds modernere anti-schipraketten worden ontwikkeld, zoals door China, is volgens Defensie een meer geavanceerde Sea Sparrow nodig. Met vijf andere landen werkt Nederland nu aan de nieuwe versie die in 2020 operationeel moet worden. Thales en Fokker waren eerder betrokken bij de ontwikkeling van de Sea Sparrow die nu gebruikt wordt.

Het fregat De Zeven Provinciën lanceert de Sea Sparrow-raket tijdens een oefening voor de kust van Noorwegen. Beeld anp

3: Onderdelen voor de F-16, de JSF en luchtverdedigingsraketten

Met 110 miljoen euro waren de VS de derde grote afnemer van de Nederlandse defensie-industrie. Zo bestelden zij onderdelen voor de F-16 en de JSF. Bedrijven zoals Fokker hopen de komende jaren veel meer te verdienen aan de ontwikkeling van diverse onderdelen van de JSF. Zo maakte de Fokker-dochter in Helmond de landingshaak voor de JSF-versie die op Amerikaanse vliegdekschepen moet landen. Dankzij deze vanghaak slaagde een JSF er begin deze maand voor het eerst in om met succes te landen op een 'carrier', de USS Nimitz. In 2013 leverden Nederlandse bedrijven aan de VS ook delen van lanceerinrichtingen voor luchtverdedingsraketten. Met 70 miljoen euro volgt Oman op de vierde plaats van afnemers, gevolgd tenslotte door Singapore met 54 miljoen. Aan beide landen werd radartechnologie voor marineschepen verkocht.

De marineversie van de JSF landt op de USS Nimitz. Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden