Column

Deze voetbalcrisis gaat nog jaren duren

Aan het eind van weer zo'n rampzalig jaar, voor het Nederlandse voetbal, ging het in een paar interviews met Ronald Koeman over vroeger. Kinderen dragen hun eigen voetbaltas niet meer, zei hij mistroostig tegen Voetbal International.

Training op een trainingscomplex van Ajax.Beeld anp

Letterlijk zei hij: 'Wat moeten de kinderen van nu nog zelf doen? Met een druk op de knop regelen ze alles. Er is geen hardheid meer. Ze dragen hun eigen tas niet, want op de club liggen de spullen klaar. Ze poetsen niet eens meer hun eigen schoenen.'

NRC Handelsblad liet donderdag een factchecker deze zaak tot op de bodem uitzoeken. Dat leverde een koddig stukje op.

Het werd de factchecker niet duidelijk waarop Koeman zich baseerde. De journalist vond het aannemelijk dat Koeman de uitspraak deed op basis van eigen waarnemingen en ervaringen. Dat vermoed ik ook, hij zal niet turvend langs de velden hebben gestaan.

De krant vroeg vervolgens aan het hoofd jeugdopleiding van alle achttien eredivisieclubs of het klopt dat kinderen hun eigen voetbaltas niet meer dragen. Dertien opleiders reageerden. Verreweg de meeste jonge voetballers dragen hun tas zelf, zo blijkt. 'Het gebeurt incidenteel dat een ouder van een speler de tas draagt.'

Schoenpoetsen komt inderdaad niet meer op grote schaal voor, maar dat is omdat nauwelijks nog op leren schoenen wordt gespeeld. 'Schoonmaken met een vochtige doek volstaat.' NRC beoordeelde de uitspraken van Koeman daarom als 'grotendeels onwaar', terwijl hij natuurlijk het grootste gelijk van de wereld heeft.

Afgelopen jaar verscheen Weg met de Hollandse School. Dat was weer eens wat anders dan zo'n boek waarin een oud-voetballer of trainer terugkijkt en ter stimulering van de verkoop met vette anekdotes strooit.

In Weg met de Hollandse School gaat het vaak over de jeugd van tegenwoordig. Journalist Jan-Cees Butter probeerde in gesprekken met twee dozijn insiders de oorzaak te vinden van de voetbalcrisis en zocht intussen naar oplossingen. Die zijn er niet, trouwens.

Kenneth Perez bijvoorbeeld kijkt met enige weerzin naar zijn eigen zoon als die weer eens eindeloos zit te gamen. 'Gamen is het buitenspelen van nu.' Verder is er die telefoon, en de sociale media. Het gaat allemaal ten koste van de 'techniek van de straat.'

Veel dieper dan dit gaat mijn eigen analyse voor het stokken van de talentenstroom ook niet. Terwijl ik dit schrijf, zit mijn eigen zoon (15) naast me te gamen.

Soms scheldt hij Russische gamers uit, en zojuist een Turk, dan grijp ik in. Buiten komt hij zelden en de meeste wedstrijden speelt hij op kunstgras, iets wat op langere termijn een funeste invloed heeft op de techniek van de komende generaties.

De mentaliteit is veranderd, zei Ronald Koeman in Volkskrant magazine tegen Willem Vissers. Alles is veranderd en niet ten goede, volgens hem. Het dragen van die tassen is maar een onbeduidend detail. Wat Koeman zegt, is niet grotendeels onwaar, maar helemaal waar.

Klagen over de jeugd is van alle tijden. Ik hou er niet van. Leo Beenhakker maakte in 1989 school met zijn omschrijving van een nieuwe lichting Ajacieden: de patatgeneratie. Het woord sprak voor zich. Jonge voetballers waren slapjanussen.

Destijds ergerde ik me aan die analyse. Beenhakker verzon een woord om zijn eigen onmacht als trainer te camoufleren. Uitgerekend die generatie zorgde in de jaren negentig voor een periode van grote bloei in het voetbal, met een reeks successen waar we nu alleen nog maar van kunnen dromen.

Deze keer is het anders. Het perspectief is somber. Deze crisis gaat nog jaren duren. Jonge voetballers mogen dan nog wel steeds hun eigen tas dragen, de mentale hardheid om de top te halen ontbreekt in veel gevallen. Dat geldt ook voor de meeste ouders trouwens.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden