Deze tomaten zijn ongelofelijke smaakbommen

Weekendrecept

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: de halfgedroogde tomaatjes van Nobu.

Foto Yvette van Boven

Wij eten met grote regelmaat thuis Japans en dat is niet zozeer mijn verdienste, maar die van mijn man Oof Verschuren. Hij verslindt elk boek en elke film die over de Japanse kookkunst verschijnt en is zonder overdrijven een van de beste Japanse chefs (naast de 'echte') die ik ken. Hij bereidt uiteraard geen workshopsushi maar écht Japans eten, gerechten waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden en waarvan ik de naam ook niet kan uitspreken.

Toen ik hem voor deze rubriek een Japans ovenrecept vroeg, konden we er samen maar eentje verzinnen. Japanners zijn niet zulke ovenkokers, al koken ze wel graag op open vuur, maar dat is toch iets anders.

Ik geef u daarom deze week een minimalistisch recept van Nobu Matsuhisa, een gevierde Japanse chef die vooral in de jaren negentig bekend werd om zijn Japans-Peruaanse fusionkeuken. Oof maakt deze tomaatjes bijna altijd als hij voor me kookt, het zijn ongelofelijke smaakbommen die u achterlaten met tranen in uw ogen van geluk. Het is een van mijn favoriete gerechten.

Ingrediënten voor dit bijgerecht

- Een handvol kleine trostomaten

Uit: Nobu the Cookbook, Nobu Matsuhisa, uitgeverij Quadrille.

Het recept

Verwarm de oven voor op 100 graden. Breng een grote pan water aan de kook. Maak met een puntig mesje een klein kruisje aan de onderkant van elk tomaatje, maar laat het kroontje er absoluut aan zitten. Plons de tomaatjes voorzichtig in het kokende water en schep ze er na enkele seconden met een schuimspaan weer uit. Het vel kunt u er nu makkelijk van afpellen, maar laat het kroontje er nog steeds aan.

Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en droog ze 3 uur in de warme oven. Oof serveert ze na het afkoelen, maar Nobu laat ze dan nog 6 uur drogen in een goed geventileerde ruimte en bewaart ze tot serveren in de koelkast. Een gerechtje dat echt overal bij past, van vis en vlees tot kaas.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Foto Yvette van Boven
Meer over