Deze stappenteller is exacter dan zijn voorgangers

De stappenteller van Garmin is exacter dan voorgangers, maar overvoert de gebruiker met overbodige grafiekjes.

Beeld Noël Loozen

De gadgetdesk is goed bezig. We lopen meer trappen op dan af. Meldt activiteitenmeter vívosmart van Garmin. Kennelijk nemen we de trap omhoog en de lift omlaag. Keurig.

Deze kennis ontleent dit polsbandje aan de piepkleine barometer die erin zit. Die is zo precies dat hij het luchtdrukverschil tussen twee verdiepingen kan meten. En hij laat zich niet voor de gek houden: loop je de trap op, dan telt deze inspanning mee. Neem je de lift, dan verdien je geen punten.

Soorten activiteitenmeters zijn er inmiddels meer dan veldmuizen in Friese weides. Maar ze zijn niet allemaal goed. Deze Garmin wel. Deze heeft een lekker groot, verlicht scherm. Hij meet constant de hartslag (wat tot een betere inschatting moet leiden van het aantal verbrande calorieën), telt stappen, weet hoe lang de drager slaapt.

Er zijn meer meters die dit doen. Zoals bijvoorbeeld de Fitbit Charge HR. Alleen is die niet waterdicht, waardoor je er niet mee kunt zwemmen en eigenlijk ook niet douchen. Dat is vervelend, want doordat de polsband constant wordt gedragen, vergeet je hem snel af te doen. Punten voor de Garmin dus. Goed is ook dat de gemiddelde staplengte ingesteld kan worden. Veel stappentellers tellen elke stap als een meter. De meeste mensen nemen kleinere stappen, waardoor de afgelegde afstand vaak wordt overschat.

Heeft de gadgetdesk de ideale stappenteller in handen? Helaas niet. Ook de vívosmart HR kent tekortkomingen. Die zitten vooral aan de softwarezijde: de app die alle data draadloos verzamelt, toont een ontstellende rijkdom aan bewegingsinformatie, die wordt getoond in staafdiagrammen en metertjes die lijken op de toerenteller in de auto.

Prachtig. Maar door al die grafiekjes raak je soms het spoor een beetje bijster. En niet alle data wordt goed verwerkt. Als ik ga hardlopen, geef ik dat aan op het schermpje. Maar de resultaten laten zich niet zien onder het tabje Hardlopen. De slaapstatistieken zijn onbetrouwbaar: de keren dat ik hem 's ochtends vroeg aan de lader legde, dacht het apparaat dat ik nog sliep. Hij had beter kunnen constateren dat ik gestorven was, want aan de lader is er geen hartpuls. De grootste tekortkoming is het ontbreken van gps-data, waardoor je niet kunt zien welk parcours is afgelegd. Wat extra vreemd is, omdat de maker Garmin is, vooral bekend van de navigatiekastjes.

Op al deze onderdelen scoort de Fitbit HR beter. Daarvan is de app overzichtelijker, zijn de data beter verbeeld en er zijn meer mogelijkheden gegevens te delen of te vergelijken met anderen. Bovendien is de Fitbit goedkoper. We lopen nog even een blokje om.

Garmin vívosmart HR stappenteller
euro 149; garmin.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden