Deze schrijver heeft al tien jaar politiebescherming

Wat houdt de literaire wereld in het buitenland bezig? Onze correspondenten houden het bij. Deze week Sarah Venema over de nasleep van de bestseller Gomorra voor schrijver Saviano.

De Italiaanse schrijver Roberto Saviano. Beeld epa
De Italiaanse schrijver Roberto Saviano.Beeld epa

Het is oorlogstijd. In onder andere Rome, Bologna, Turijn en Napels kiezen de Italianen dit weekend een nieuwe gemeenteraad en in de strijd om hun stem lijkt alles geoorloofd. In Bologna zette een kandidaat om aandacht te trekken de blote billen van een fotomodel op zijn flyers. In een gemeente uit de regio Campanië richtte een kandidaat zijn pijlen op schrijver Roberto Saviano, die sinds hij tien jaar geleden zijn bestseller Gomorra uitbracht nauwelijks nog zonder beveiliging over straat kan.

Zonde van het geld, klaagde de centrum-rechtse senator Vincenzo D'Anna, tijdens een van de vele campagne-interviews. Want tien jaar beveiliging is duur en Saviano's angst voor de Napolitaanse maffia is volgens hem vooral aandachtstrekkerij. Hij noemt de schrijver een nepicoon, die met zijn zogenaamde strijd tegen de maffia genoeg geld wist te verdienen om een aardig appartement in Manhattan aan te schaffen. Wat de politicus betreft wordt zijn beveiliging stopgezet.

Aanklacht tegen de maffia

Gomorra is in Italië zo omstreden dat zelfs de schrijver toegeeft gemengde gevoelens over het boek te hebben. Toen hij het als twintiger uitbracht was het bedoeld als aanklacht tegen de Napolitaanse maffia die alles om zich heen verwoeste. Het was ook de eerste literaire poging van een ambitieuze twintiger. Achteraf gezien een te naïeve poging, zegt de schrijver soms in interviews. Want was er geen manier geweest om dit boek te schrijven zonder de rest van zijn leven te moeten worden beschermd door de politie?

Gomorra won prijzen, opende ogen, werd verfilmd en met behulp van Saviano herschreven tot een wereldwijd succesvolle tv-serie. Saviano heeft er aardig wat aan kunnen verdienen. Maar in een vraaggesprek in het tijdschrift l'Espresso vertelde hij dat hij zich vooral eenzaam voelt, en keer op keer door critici wordt afgeschilderd als roekeloze ijdeltuit die zichzelf in gevaar bracht voor faam en geld. Hij wordt aandachtstrekker of aansteller genoemd. Zijn bijdrage aan de strijd tegen de maffia wordt in twijfel getrokken en vooral als er verkiezingen in zicht zijn, laait het vuur weer op. Misschien om steun en stemmen te winnen bij wie niet zo enthousiast was over het boek Gomorra?

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden