PROFIEL

Deze rector noemt Koerden honden

In een tweet beschimpte hij Koerden. Dat klonk extra hard toen een terrorist een dag later een bloedbad onder jonge betogers voor vrede aanrichtte. Redt Akgündüz zich hieruit?

Professor Akgündüz op zijn universiteit. Beeld Ronald van den Heerik / HH

De tweet die Ahmet Akgündüz verstuurde was poëtisch geformuleerd, maar voor kenners was volstrekt duidelijk wat hij bedoelde. 'Ik bid voor de helden die de honden uitroeien die greppels graven', schreef de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam op 9 oktober in het Turks op Twitter. De 'helden' hier waren de Turkse soldaten en politiemensen, de 'honden' de jonge Koerden die zich in het zuidoosten van Turkije vanuit loopgraven tegen hen verzetten.

Het bericht was de opmaat naar een nieuw relletje rondom de omstreden Rotterdamse rector, een relletje dat uitbrak toen het Algemeen Dagblad deze week een bericht over deze 'haattweet' van Akgündüz publiceerde. Direct liet Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg (VVD) weten het onwenselijk te vinden dat een man die zulke agressieve meningen verkondigt het boegbeeld is van een Nederlandse onderwijsinstelling.

De timing van de tweet van Akgündüz was dan ook pikant - achteraf bezien. Een dag later kwamen bij een aanslag tijdens een vredesmars in Ankara circa honderd mensen om het leven. Er deden ook pro-Koerdische groeperingen mee aan de demonstratie. Na de aanslag schreef Akgündüz aan zijn bijna 28 duizend volgers: 'Ik veroordeel alle vormen van terrorisme.' En even later: 'Moslimbroeders en -zusters! Als we de terreur en bloedvergieten willen stoppen, laten we dan de regering steunen op 1 november.'

Akgündüz, geboren in Turkije, staat sinds 2001 aan het hoofd van de Islamitische Universiteit Rotterdam. De instelling biedt twee opleidingen aan: een bachelor islamitische theologie, die opleidt tot imam, en een master islamitische geestelijke verzorging. Beide opleidingen - op hbo-niveau, niet op universitair niveau - zijn erkend door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), die de kwaliteit van opleidingen in het hoger onderwijs beoordeelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden