Deze PVV'ers pakten al hun biezen (of moesten dat)

Politici die hun partij verlaten. Het komt overal voor. Maar de PVV heeft er wel erg veel last van. De afgelopen twee maanden stapten vier leden van de Provinciale Staten op, verloor de partij een Europarlementariër en verlieten twee gemeenteraadsleden in Den Haag hun fractie.

De Nederlandse politicus Daniel van der Stoep (PVV). Beeld anp
De Nederlandse politicus Daniel van der Stoep (PVV).Beeld anp

Den Haag
Laatste in de steeds langer wordende rij is het Haagse gemeenteraadslid Marjolein van de Waal. Gisteravond gaf ze aan niet langer deel uit te willen maken van de Haagse fractie. Ze zegt dat ze zich niet in de werkwijze van de fractie kan vinden en dat ze alleen verder gaat. Vorige week vertrok vicefractievoorzitter Arnoud van Doorn gedwongen uit de Haagse PVV-fractie. Mogelijk zullen Van Doorn en Van de Waal een duo vormen.

In een reactie zegt fractieleider Machiel de Graaf (ook de leider van de PVV-Senaatsfractie) dat Van de Waal al sinds de zomer bijna niet meer aanwezig was. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat de ploeg die er nu zit minstens zo goed voor de PVV-stemmers kan opkomen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 probeerde de PVV de grootste te worden in Den Haag. Dat lukte niet. Aartsrivaal PvdA haalde tien zetels, de PVV acht. Daar zijn er nu nog maar zes van over.

Europa
Vorige week ontstond beroering bij de PVV-fractie in het Europees parlement. De van de zomer opgestapte Daniël van der Stoep wilde een vrijgekomen zetel innemen. In augustus viel hij bij de partij in ongenade, nadat een verkeersongeluk veroorzaakte met te veel drank op.

Vanwege een nieuwe zetelverdeling kreeg de PVV een vijfde plek in het parlement. Van der Stoep wordt weer Europarlementariër. Alleen niet namens de PVV, die wil hem niet meer terug hebben in de fractie.

Friesland & Limburg & Noord-Brabant & Gelderland
De PVV is sinds dit voorjaar in alle Provinciale Staten vertegenwoordigd. Maar ook hier stappen steeds meer politici op. In oktober maakte PVV-fractievoorzitter Jelle Hiemstra bekend de fractie van Provinciale Staten in Friesland te verlaten, omdat hij zich niet kon vereenzelvigen met de standpunten van zijn partij over de islam. Naar eigen zeggen waren zijn opvattingen bekend, en had hij daar afspraken over gemaakt. Over Hiemstra ontstond commotie omdat hij in september zei in zijn huis te zijn aangevallen door gemaskerde mannen. Hij stapte voor de verkiezingen over van de VVD naar de PVV.

Ook het Limburgse PVV-Statenlid Harm Uringa besloot afgelopen zomer de partij te verlaten, en op persoonlijke titel door te gaan. Aanvankelijk wilde hij zijn vertrek niet toelichten, maar in dagblad Trouw vertelde Uringa onlangs dat er een waterscheiding was ontstaan tussen de 'duiven' en de 'haviken' in de partij - zelf rekent hij zich tot de eerste categorie. De haviken hebben volgens hem een 'zeer hoog PVV-profiel met een bijna religieuze dimensie, en directe lijnen naar Geert Wilders', terwijl de duiven zich een 'beschaafd PVV-profiel' toerekenen. Limburg is de enige provincie waar de PVV in het provinciebestuur zit. Door het vertrek van Uringa is nu het CDA de grootste partij van Limburg.

Ook in Noord-Brabant en Gelderland verlieten de afgelopen maanden PVV'ers de fractie. In Brabant stapte Martijn Kap in oktober op vanwege verstoorde verhoudingen op persoonlijk vlak. Hij vond dat de partij 'te veel schreeuwt'. De Gelderland Olof Wullink vertrok in november. Hij deed dat omdat er een verschil van inzicht is over 'het te voeren fractiebeleid'. Wat dat precies behelst, wilde hij niet zeggen. Beide politici gaan zelfstandig verder.

Tweede Kamer
De Tweede Kamerfractie van de PVV kende vorig jaar de nodige strubbelingen. James Sharpe gaf zijn zetel op na in opspraak te zijn geraakt. Dit overkwam ook de Kamerleden Eric Lucassen, Dion Graus, Marcial Hernandez en Hero Brinkman. Zij bleven echter parlementariër én lid van de PVV-fractie. Door de krappe meerderheid van de gedoogconstructie, zou het verlies van één zetel al voldoende zijn om de regering in ernstige problemen te brengen.

De PVV zelf geeft aan dat er niet zoveel aan de hand is. Volgens de partij horen deze problemen bij een partij die zo snel groeit. Toch is dit verlies wel opmerkelijk. De laatste jaren raakte bijvoorbeeld vooral de SP veel lokale politici kwijt, omdat ze het niet eens waren met de partijlijn.

PVV-Kamerlid James Sharpe stapte vorig jaar op. Beeld anp
PVV-Kamerlid James Sharpe stapte vorig jaar op.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden