Deze politieke crisis kan Leefbaar Rotterdam niet gebruiken

Het Rotterdamse college van Leefbaar, D66 en CDA is zijn meerderheid kwijt. Een wethouder trad woensdagavond af. Voor Leefbaar betekent dat een dubbele dreun. De raadsverkiezingen worden een gevecht om de rechtse kiezer.

Raadslid Mohammed Anfal stapt over van Leefbaar Rotterdam naar Nida.Beeld anp

Crisis op de Coolsingel - totaal onverwacht raakte het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders begin deze week zijn krappe meerderheid kwijt. Raadslid Mohammed Anfal kondigde zijn overstap aan van Leefbaar Rotterdam naar de islamitisch geïnspireerde partij Nida.

Een extra raadsdebat moet vandaag meer zicht geven op de coalitiecrisis - althans, dat hoopt de oppositie die de 'bestuurlijke chaos' en het 'gebrek aan regie' negen maanden voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen dankbaar aangrijpt voor eigen profilering.

Minimale meerderheid

Onder andere VVD (3 zetels) en PvdA (8 zetels) laken de opstelling van het college in de afgelopen drie jaar. 'Veel besluiten zijn er met een minimale meerderheid doorheen gedrukt en goede voorstellen werden weggestemd op basis van de 23-22 zetelverhouding', aldus PvdA-fractieleider Leo Bruijn. Hij ziet een minderheidscollege dan ook niet zitten: 'Wij zitten niet te wachten op een vechtcollege of vanuit instabiliteit doormodderen.'

Achter de coulissen wordt intussen een uitweg gezocht. Alle ogen zijn gericht op de eenmansfractie van ChristenUnie-SGP, maar volgens raadslid Setkin Sies zijn op het gebied van armoedebeleid en integratie de verschillen 'te groot om nu even bij het kruisje te tekenen'. Samenwerking is 'verre van vanzelfsprekend en op dit moment ook niet aan de orde', al is Sies 'uiteraard altijd bereid om te praten'.

In 2014 ging het college van Leefbaar (nu van 14 naar 13 zetels), D66 (6) en CDA (3) vol frisse moed aan de slag met het motto #KENDOE. De Rotterdamse variant op de 'can do'-mentaliteit legde veel nadruk op veiligheid en fatsoen - woensdag nog loste Leefbaar-lijsttrekker en wethouder Joost Eerdmans een van zijn verkiezingsbeloften in door een geïsoleerd wijkje met elf 'aso-woningen' te openen voor notoire overlastgevers.

Anderzijds moest er 74 miljoen euro worden bezuinigd op met name het ambtenarenapparaat en het armoedebeleid. Het armoede- en integratiebeleid van het Rotterdamse college zijn dan ook geregeld onderwerp van verhitte politieke discussies. Ook voor het overgestapte raadslid Mohammed Anfal, die zich stilaan als 'excuus-Marokkaan' in de Leefbaar-fractie was gaan beschouwen, was dat de spreekwoordelijke druppel.

'Ik was naïef toen ik in 2014 bij Leefbaar begon', stelt hij. 'Ik werd raadslid om bij te dragen aan de stad, maar Leefbaar verdeelt en is niet goed voor Rotterdam. Leefbaar vergroot de kloven tussen bevolkingsgroepen, tussen geloven, culturen, arm en rijk.'

Ongelukkige timing

'Ik was naïef toen ik in 2014 bij Leefbaar begon', stelt hij. 'Ik werd raadslid om bij te dragen aan de stad, maar Leefbaar verdeelt en is niet goed voor Rotterdam. Leefbaar vergroot de kloven tussen bevolkingsgroepen, tussen geloven, culturen, arm en rijk.'

Intussen is haast geboden bij het vinden van een oplossing - burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zijn agenda ervoor schoongeveegd. Volgende week moet de gemeenteraad zich buigen over de begroting voor 2018.
Voor Leefbaar-wethouder Ronald Schneider heeft de nieuwe situatie al direct consequenties. Hij kondigde gisteravond zijn vertrek aan. Hij kreeg eerder het verwijt van de raadsenquête 'geen specifiek inzicht' in de bedrijfsvoering van de gemeentelijke vastgoedorganisatie te hebben gehad. Zijn positie hing, helemaal na het vertrek van Mohammed Anfal, aan een zijden draad.

Los van zijn val is de timing van de bestuurscrisis hoogst ongelukkig voor Leefbaar Rotterdam. Over negen maanden zijn de raadsverkiezingen. Leefbaar Rotterdam, weer met lijsttrekker Joost Eerdmans, weet zich sinds kort gesteund door Thierry Baudet van Forum voor Democratie. 'Zo zo samen tegen Wilders. De angst regeert bij Eerdmans!', twitterde Geert Wilders in juni over die alliantie. Want ook de PVV gaat meedoen in Rotterdam. De verkiezingen beloven dan ook vooral een strijd te worden om de rechtse kiezer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden