Deze plantenpot bewatert planten als u van huis bent

Wat was het prettig dat buurman de zorg voor huis, tuin en kat een paar weken uit handen nam terwijl u aan het zwembad lag of een berg bedwong. Wat meer hulp in het huishouden zou best gelegen komen, al dan niet in de vorm van een robotachtige. Daarvan zijn er steeds meer, al wekt de term 'robot' vaak te hoge verwachtingen.

Parrot Robopot. Beeld
Parrot Robopot.Beeld

Kattenbakmanager

Wat: Kattenbakmanager
Waar: litter-robot.eu
Prijs: Vanaf 539 euro
Alternatieven: PetSafe zelfreinigende kattenbak en Altranet Kattenbak

Het lijkt een kleine cementmolen, en in feite is de Litter Robot dat ook. Het is een bol met kattengrit waarin de kat kan poepen. Enkele minuten nadat poes haar gevoeg heeft gedaan en de bak verlaten heeft (er zijn sensoren), begint de gritmolen te draaien, waardoor de uitwerpselen met de kleine steentjes bedekt raken. Vervolgens wordt het grit opzij gedraaid en valt de poep door een luikje in een afvalzak die eronder ligt. Daarna draait de molen terug, waarop het grit weer keurig aangeharkt onderin ligt en poes opnieuw haar ding kan doen. Na een week de zak vervangen en af en toe nieuw grit in de molen, en de dierenliefdeplicht is weer voldaan.

Het voordeel van het systeem is dat er volgens gebruikers minder geur vrij komt, er minder grit wordt gebruikt en de eigenaar minder vaak hoeft te verschonen. En je kunt nog eens een lang weekend weg zonder in een stinkend huis terug te keren. Als nadeel kunnen we noemen de forse prijs en de overweldigende lelijkheid van het apparaat. En niet elke kat stapt graag in een betonmolen, blijkt uit recensies.

Litter Robot. Beeld
Litter Robot.Beeld

Robotstofzuiger

Wat: Robotstofzuiger
Waar: Elke (online) elektronicawinkel
Prijs: Vanaf ongeveer 400 euro
Alternatieven: Roomba, LG, Neato. Of gewoon een goedkope Made-in-China van marktplaats, al is hierbij niet altijd makkelijk aan reserveonderdelen te komen.

Stofzuigrobots bestaan al tientallen jaren en ze doen hun werk allemaal redelijk. De meeste zijn kostbaar, al is er meestal weinig reden de duurste te nemen. Kies een model met een middenprijs en de meeste gebruikers zitten goed. Goede exemplaren zijn alle zuigers van Roomba, LG en Neato. Een probleem is nog altijd niet opgelost: de robotstofzuiger kan geen traplopen en is daardoor vooral nuttig in appartementen. Dit soort apparaten zijn goed in het doordeweekse bijhoudwerk, de gewone stofzuiger kan nog niet het huis uit.

Nealto Beeld
NealtoBeeld

Robotmaaier

Wat: Robotmaaier
Waar: Tuincentra en onlinewinkels
Prijs: Vanaf 500 euro
Alternatieven: Gardena, Bosch en Worx

De meeste innovatie op robotgebied gebeurt in de tuin. Voor de tuinmens die vooral wil genieten zijn er automatische sproeiers, mestbemonsteraars en grasmaaiers. Binnenkort komt daar een robot bij die hopelijk een einde maakt aan een van de grootste ergernissen: onkruid. Ontwikkeld door de man die vijftien jaar geleden de Roomba bedacht: de Tertill, een roomba-alike voor de tuin. Met dezelfde dikke damschijf-looks als zijn binnenbroer, maar nu ook uitgevoerd met zonnecellen op het dak, zodat hij geheel autonoom door perkjes kan scharrelen, waar hij alles kleiner dan een plant (dus onkruid) aan stukjes hakt.

Om dat te kunnen bepalen is Tertill uitgerust met een soort parkeersensor voor onkruid. Bij plantjes hoger dan 3 centimeter (heel jonge aanplant moet tijdelijk worden beschermd met een hekje) keert ie om, bij onkruid rijdt hij door en hakt met een snel draaiend koordje het ongewenste gewas aan mootjes, waardoor het als voedsel voor het overige struis dient.

Het onkruid zal daarna weer doorgroeien, maar dan komt de vierwielaangedreven Tertill opnieuw langs om zijn destructieve werkje te doen, waardoor het onkruid uiteindelijk het loodje zal leggen. Tertill herkent het einde van zijn werkterrein als er een afscheiding is, scharrelt zo van perk naar perk en koestert zich in de zon als de accu bijna leeg is. Nog niet te koop; voorinschrijving is mogelijk via Kickstarter voor 210 euro. Verwachte levertijd: mei volgend jaar, precies op tijd voor het nieuwe seizoen dus.

Dan is er nog het gazon zelf. Daarvoor zijn inmiddels vele robots verkrijgbaar. Ze werken goed, bleek uit een eerdere gadgetdesk, maar zijn ook nogal prijzig. Dit verandert voorzichtig: we testten deze zomer ook de Robomow RX20 Pro, een automatische grasscharrelaar die tot 300 vierkante meter gazon kan kortwieken.

De RX20 Pro doet het gazon geheel automatisch. Door een draad te spannen langs de grenzen van het perk weet de ingebouwde sensor zijn grenzen. Het stalen mes dat onder de beschermende kap het gras maait, komt ook bij de randjes, doordat de robot de draad een klein stukje oversteekt. Opladen gebeurt automatisch in een laadstation, dat met een buitenstopcontact verbonden moet worden. Dat is dus wel nodig. Ook moet de draad (die na verloop van tijd overgroeid raakt met gras en daardoor uit het zicht verdwijnt) nauwkeurig worden gespannen, omdat de robot anders bijvoorbeeld zijn hok niet terugvindt. Is dat eenmaal gedaan, dan is er geen omkijken meer naar een strak gazonnetje.

Het voordeel van de app van de RX20 Pro zien we niet, wij zouden kiezen voor de goedkoopste variant de RX12u, die trouwens nog altijd een vijfhonderd euro kost. Maar dan hoeft er nooit meer te worden gemaaid. Wie hecht aan fraaie maaistrepen in het gras, moet zich overigens geen robot aanschaffen, want dit kunstje kennen ze niet. Het versnipperde gras wordt door de mat verzwolgen en is niet zichtbaar.

Tertill. Beeld
Tertill.Beeld
Robomow RX20 Pro Beeld
Robomow RX20 ProBeeld

Plantenbewateraar

Wat: Plantenbewateraar
Waar: Tuincentra en onlinewinkels
Prijs: 120 euro
Alternatieven: Een lege petfles op zijn kop of een dompelpompje van bijvoorbeeld Gardena of Blumat.

Ook de balkonflora kan autonoom in leven gehouden worden met zelfbewaterende potten van dronemaker Parrot. Dat gaat simpel: vul de pot met aarde en plant, vul de buitenpot met twee liter water, geef via een app aan welk type plant er is gepoot en Robopot doet zelf bewatering en waarschuwt via de app als er moet worden bijgevuld of bemest. Het reservoir is voldoende voor twee weken, al hangt dat ook af van het type plant en de weersomstandigheden. Niet goedkoop overigens.

Parrot Robopot Beeld
Parrot RobopotBeeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden