Deze plannen lijken het Catshuis te gaan overleven

Of er nu vandaag al een principeakkoord wordt bereikt door de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV in het Catshuis, of volgende week, of dat berichten daarover prematuur zijn, zoals PVV-leider Geert Wilders liet weten: er is al een en ander bekend over wat er in het akkoord zou staan. Een overzicht van de plannen die het Catshuisberaad lijken te gaan overleven.

Premier Rutte verlaat het Catshuis per fiets, gisteren. Beeld ANP

Pensioenleeftijd
Verhoging van de pensioenleeftijd naar 66 jaar is een van de onderwerpen aan de onderhandelingstafel. Als hiertoe wordt besloten, betekent dat vervroegde invoering van het zwaarbevochten pensioenakkoord.

Over de versnelde verhoging van de pensioenleeftijd doen verschillende opties de ronde. Bij de meest waarschijnlijke variant gaat de pensioenleeftijd in 2015 naar 66 jaar en in 2020 naar 67 jaar. Dit betekent dat de invoering van het pensioenakkoord met vijf jaar wordt vervroegd.

Het openbreken van het pensioen-akkoord ligt gevoelig. De PVV is eigenlijk tegen verhoging van de pensioenleeftijd maar ging in het gedoogakkoord overstag met de verhoging naar 66 jaar in 2020. Het kabinet nam echter het pensioenakkoord van vakbeweging en werkgevers over dat voorziet in verhoging naar 66 jaar in 2020 en 67 jaar in 2025.

In de Tweede Kamer kregen VVD en CDA hiervoor steun van de PvdA. De FNV, die het pensioenakkoord steunt, is intern verscheurd over de afspraken. De onderhandelaars zouden nu de stelling hanteren dat men het over het principe eens is - de manier waarop de pensioenleeftijd omhoog gaat - en dat alleen de invoeringsdatum wordt vervroegd.

Een cruciaal onderdeel van het pensioenakkoord sneuvelt volgend jaar vrijwel zeker. Dat is de extra verhoging van de AOW met 0,6 procent. De onderhandelaars willen alle uitkeringen, overheidssalarissen, inkomens in overheidsafhankelijke sectoren zoals onderwijs en zorg bevriezen. De optie om via de Loonwet ook de inkomens in het bedrijfsleven te bevriezen, is van tafel.

Hypotheekrente-aftrek
De hypotheekrente-aftrek wordt waarschijnlijk beperkt tot de annuïteitenhypotheek waarbij gedurende dertig jaar de schuld stapsgewijs wordt afgelost. De aftrek van lopende hypotheken blijft onaangetast. Grote bedrijven moeten zelf een halfjaar de uitkering aan ontslagen werknemers betalen. Een bezuiniging van een miljard euro op ontwikkelingssamenwerking maakt ook deel uit van het pakket. In de zorg is verhoging van het eigen risico voor de basisverzekering aan de orde. Dat eigen risico is nu 220 euro per 18-plusser per jaar. Het zou gaan om enkele tientjes meer per jaar. Daarnaast ligt verhoging van eigen bijdragen bij een aantal behandelingen in de zorg in het verschiet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden