Deze ongewone bieren kunt u gewoon bij uw supermarkt kopen

Ze staan bij de slijter, maar ook steeds vaker in de supermarkt. Vijf ongewone bieren die gewoon in bijna elke super te koop zijn.

Paulaner hefe-weibbier

Het gaat hier om bier van tarwemout en gerstemout. En een kenmerkende gist, de Hefe, die in de fles is achtergebleven. Het is wel wat anders dan het Belgische witbier. Deze Paulaner uit München is een van de mooiste Hefeweizen. Het is ongefilterd (Naturtrüb) en dat is goed nieuws voor de smaakpapillen. Met weinig hop, dus nauwelijks bitter, glijdt deze Weizen zijdezacht in de mond om daar, omgeven door een snufje specerijen, een goed gedoseerde smaak van granen en fruit achter te laten.

Brand up

Pilsener is een relatief jonge bierstijl. Halverwege de 19de eeuw uitgevonden in Tsjechisch Bohemen is dit het bekendste ondergistende bier. En ook het meest aanwezige. In de supermarkt bestaat het overgrote deel van het aanbod nog altijd uit deze ene stijl. Brand UP is een ander verhaal. Het is een pilsener met de toevoeging Urtyp, wat betekent dat er meer te beleven valt. Meer mout en meer hop maken dit tot een geschikt bier voor wie een verfrissend glas pils kan gebruiken, maar geen bezwaar heeft tegen extra smaak. Onder een stevige schuimkraag zit een helder bier met een pittige bitterheid die zoetkruidig wordt beteugeld.

Boulevard single-wide ipa

India Pale Ale verwerft zich een vastere plek in het bierschap. Begrijpelijk, want deze bovengistende bieren met veel hop brengen ladingen smaak met zich mee. Zeker de Amerikaanse uitvoeringen zijn uitbundig voorzien van florale aroma's die het glas uit juichen.

De Boulevard brouwerij uit Kansas City werd in 2013 onderdeel van het Belgische Duvel-Moortgat. En dat maakt deze Single-Wide IPA goed verkrijgbaar in Nederland. Een prima instap-IPA, want hoewel flink bitter, is-ie verder beheerst in balans met citrusgeuren en harsige aroma's.

Beeld x

Bosteels tripel karmeliet

Tripel gaat verder waar dubbel ophoudt. Meer mout en extra suiker om lekker door te vergisten tot ruimhartige alcoholniveaus. Volgens de stijl zoals die in de jaren dertig door de abdij van Westmalle werd geïntroduceerd, is een tripel een blond bier waar best een zoetje aan mag zitten. Brouwerij Bosteels uit Buggenhout in België maakt drie bieren, waaronder de bekende Pauwel Kwak. En die is raak. De Tripel Karmeliet is licht van kleur, bevat veel twinkelend koolzuur. De broodsmaak van de mout en fruitsmaak van de gist spelen lichtvoetig tikkertje.

Beeld x

Rochefort 10

Trappistenbier is er in diverse soorten en maten. Van lichte blonde bieren tot stevige donkere. Het assortiment van de brouwerij in de abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in het Waalse Rochefort is overzichtelijk: de 6, de 8 en de 10 (de namen, niet het alcoholpercentage). Alle drie zijn bovengistend, donkerbruin en ze zitten ruim in de alcohol.

De Rochefort 10 (blauwe dop) met ruim 11 procent alcohol krijgt een tien van de meester. Een zeer aromatisch, complex bier met een woud aan warme smaken. De perfecte balans tussen het moutige zoet, de schragende alcohol en een lichte hoppigheid. En dat gewoon in de supermarkt. Boodschappen doen wordt ineens een stuk leuker.

Beeld x
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden