Nieuws

Deze nieuwe maatregelen tegen het coronavirus gaan zondag in

Met een ‘avondlockdown’ hoopt het demissionaire kabinet het coronavirus in de tang te krijgen. Deze maatregelen gaan zondag in.

Redactie
Het demissionaire kabinet wil onder meer dat mensen thuiswerken, zo min mogelijk naar buiten gaan en bij bezoek vooraf een zelftest doen. Beeld ANP
Het demissionaire kabinet wil onder meer dat mensen thuiswerken, zo min mogelijk naar buiten gaan en bij bezoek vooraf een zelftest doen.Beeld ANP

Thuisblijven

Voor elke Nederlandse burger geldt het dringende advies zoveel mogelijk thuis te blijven.

Wie toch op bezoek gaat bij een ander, wordt met klem aangeraden vooraf een zelftest te doen. Bij contact met ouderen vanaf 70 jaar en kinderen jonger dan 18 jaar is extra voorzichtigheid geboden.

Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar: werk thuis, en kan dat niet, houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.

Avondlockdown

Bijna alle locaties moeten sluiten tussen 17.00 en 5.00 uur, in ieder geval tot en met 18 december. Uitgezonderd zijn supermarkten en andere levensmiddelenwinkels (open tot 20.00 uur), en essentiële dienstverlening als de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen (normale openingstijden).

Ook evenementen en amateursport zijn niet meer toegestaan tussen 17.00 en 5.00 uur. Professionele wedstrijden en trainingen mogen wel in de avonduren plaatsvinden.

Bezoekersbeperkingen

Het moet mogelijk zijn om altijd 1,5 afstand te houden bij bezoek aan een openbare voorziening. Als gevolg daarvan wordt het toegestane bezoekersaantal gelimiteerd, zowel op plekken met een vaste zitplaats als op doorstroomlocaties.

Scholen

De scholen blijven open. Wel moeten basisschoolleerlingen vanaf groep zes en middelbare scholieren vanaf nu een mondkapje dragen in de gangen. Ook moeten scholen looproutes creëren, en moeten leerlingen vanaf groep zes regelmatig een zelftest doen. Snotterende kinderen jonger dan 12 jaar dienen thuis te blijven.

Boosteroffensief

Zo veel mogelijk ouderen krijgen een boostervaccinatie voor het einde van het jaar. Hiervoor springen militairen en studenten bij. Ook het vaccineren van niet-mobiele ouderen gaat sneller van start: volgende week, in plaats van in januari.

Het demissionair kabinet weegt op 14 december, bij de volgende persconferentie, of het huidige maatregelenpakket moet worden aangepast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden