Deze Nederlandse priester schreef het boek dat Clinton houvast gaf na haar nederlaag

Wie wierp Hillary Clinton een reddingsboei toe in het diepst van haar verkiezingsdepressie? De Nederlandse priester Henri Nouwen.

Bart Jungmann
Henri Nouwen Beeld
Henri NouwenBeeld

Een week geleden verscheen What Happpened. In dat boek zoekt Clinton naar redenen waarom niet zij, maar Donald Trump de 45ste president van de Verenigde Staten werd. In daaropvolgende interviews viel vaak de naam van Henri Nouwen. Eindelijk Thuis, zijn bekendste boek, bleek troost te bieden in de donkere dagen die volgden op haar nederlaag.

Uit The New Yorker van deze week: 'Ze keerde terug naar het werk van Henri Nouwen, een in Nederland geboren priester en theoloog die schreef over zijn worsteling met depressie, spiritualiteit en eenzaamheid.'

Hillary Clinton, belijdend lid van de methodistenkerk, blijkt Nouwen al langer als een gids in haar leven te beschouwen. The return of the prodigal son, de Engelstalige versie van Eindelijk Thuis, kwam twintig jaar geleden al ter sprake in een interview met Oprah Winfrey.

'De titel zal haar aangesproken hebben', zegt Laurent Nouwen een beetje smalend. De verloren zoon waarvan de Engelse titel rept was op dat moment een verloren echtgenoot. Echtgenoot Bill Clinton beleefde buitenechtelijke avontuurtjes met zijn medewerkster Monica Lewinsky, nota bene in het Witte Huis.

Laurent Nouwen heeft zich belast met de nalatenschap van zijn overleden broer Henri, wiens werkzaamheden zich bewogen tussen wetenschap en zielzorg. Na zijn opleiding tot priester stak Nouwen de Atlantische Oceaan over. Als theoloog was hij verbonden aan vooraanstaande universiteiten, maar hij gaf die positie op om als pastor verstandelijk gehandicapten bij te staan in Toronto.

De jongste broer leidt nu een stichting die naar de oudste is vernoemd. Net voor zijn overlijden in 1996 was Henri Nouwen tijdelijk terug in Nederland om een hulptransport naar Oekraïne te arrangeren. Toen hij het leven liet, zegde Laurent Nouwen zijn baan als advocaat op om dat klusje voor zijn rekening te nemen.

Naast de lezingen die de stichting ter nagedachtenis van Henri Nouwen houdt, zit broer Laurent nog geregeld achter het stuur van een vrachtwagen om de nood in Oekraïne te lenigen. Zo zou Henri het ook gewild hebben.

Gevraagd naar een karakterisering van zijn broer zegt Laurent Nouwen: 'Voor Henri was het niet: ik ken God. Maar ik hoop dat God mij wil kennen.' In die voortdurende twijfel was hij in zijn geschriften een baken voor lezers die in even grote onzekerheid verkeerden.

Zijn belangrijkste boeken schreef Henri Nouwen als pastor. Dat is volgens Laurent de reden dat hij in academische kringen weinig aanzien geniet. 'Henri schreef voor een specifieke groep.' Dat moet ook de reden zijn dat Nouwen in Nederland geen grote status heeft. Geboorteplaats Nijkerk heeft een straat naar hem vernoemd. Tijdens de Maand van de Spiritualiteit in 2011 werd Eindelijk Thuis uitgeroepen tot het beste spirituele boek.

Laurent Nouwen is er niet van onder de indruk dat Hillary Clinton opnieuw de aandacht vestigt op de nalatenschap. Voor hem is dat holle retoriek, geen vergelijk met de Zuid-Afrikaanse vrouw bij wie hij ooit logeerde. 'Nadat ze mijn naam zag, begon ze spontaan te vertellen over de betekenis van Henri's boeken voor haar, over de crisis die ze had doorgemaakt in haar geloof. Zoiets zegt toch veel meer?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden