Deze militante veeboer gaat de strijd aan met de Amerikaanse federale overheid

5 redenen waarom u Cliven Bundy moet leren kennen

Cliven Bundy is een militante veeboer die vindt dat de federale overheid in Washington zich niet met de soevereine Amerikaanse staten mag bemoeien.

Cliven Bundy. Foto Berto Martinez

1. Hij liet openbaar aanklagers in het zand bijten

Enthousiaste aanhangers juichten de Amerikaanse veeboer Cliven D. Bundy (71) maandag toe in Las Vegas, Nevada, nadat hij was vrijgesproken van gewapend verzet tegen de federale overheid. Justitie had hem in april 2014 aangeklaagd, maar de rechter liet hem wegens vormfouten vrij. Bundy zei dat zijn strijd tegen de federale overheid doorgaat. Justitie heeft nog niet besloten of men in beroep gaat. Wel heeft minister van Justitie Jeff Sessions een onderzoek gelast tegen de aanklagers.

2. Hij joeg federale ambtenaren op de vlucht

Bundy trommelde in 2014 honderden gewapende medestanders op toen het US Bureau of Land Management koeien wilden wegvoeren die hij altijd liet grazen in Gold Butte, een gebied dat president Obama in 2016 tot nationaal monument zou uitroepen. De ambtenaren trokken zich terug. Aanleiding was Bundy's schuld van 1,2 miljoen dollar: hij betaalde al 20 jaar geen pacht omdat hij vond dat de federale overheid niks te zeggen heeft over publieke gronden in het voormalige wilde westen. Dat hebben alleen de staten zelf.

3. Hij is een held van een gewapende beweging

Mormoon Bundy, een patriarch met 14 kinderen en 60 kleinkinderen, is een icoon van een rechtsextremistische beweging die de federale overheid ziet als een tirannieke macht die 'soevereine burgers' knecht door wetten en belasting op te leggen, land in te pikken voor natuurbescherming en grenzen te stellen aan vuurwapenbezit. Bundy en zijn medestanders zien zich als erfgenamen van de pioniers. Ze willen federaal land teruggeven aan de staten zodat ze er vee kunnen weiden en jagen. Bundy's zoons Ryan en Ammon leidden in 2016 een gewapende militie bij de bezetting van een boswachterij in Oregon.

4. Hij is niet vies van racistische uitspraken

Bundy baarde in 2014 en 2015 ook opzien met racistische uitspraken. Hij vroeg zich af of zwarten niet beter af waren 'als slaven die katoen plukken en er een gezin op nahouden dan als uitkeringstrekkers van de regering'. Later zei hij ook nog: 'Als ik neger zeg of black boy of slaaf, en die mensen kunnen niet tegen zulke woorden en voelen zich beledigd, is het werk van Martin Luther King nog niet af.' Veel rechtse fans zoals Sean Hannity van Fox keerden zich van hem af.

5. Hij is een exponent van het Trump-tijdperk

Hoewel hij de Republikeinse Partij verruilde voor de rechtse Onafhankelijke Amerikaanse Partij, zit Bundy op één lijn met president Trump. Ook die wil beschermde natuurgebieden deels openstellen voor veeteelt, houtkap en jacht, maar vooral ook voor mijnbouw en olie- en gaswinning, zoals de nationale monumenten Bear Ears en Grand Staircase-Escalante in Utah, Cascade Siskiyou in Oregon en Bundy's eigen Gold Butte in Nevada. Bundy's tegenstanders, dat spreekt voor zich, zien hem als een gewelddadige en racistische antiregeringsextremist en militieleider, het lelijkste gezicht van het Trumpisme.

Meer over