'Deze mensen hebben niks te maken met het succes van 50Plus'

Een batterij leden van 50Plus liep boos weg, er werd van 'vreemdelingenlegioen' gesproken en Ben Cramer moest zijn liedje acht keer opnieuw beginnen. Jan Nagel heeft voor heter vuren gestaan. Hij kreeg 'zijn' kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen ongeschonden door de ledenvergadering.

null Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dat het bij 50Plus ergens om gaat dezer dagen, was tijdens de bijeenkomst in het Muziekcentrum van de Omroep te merken. Eindelijk kan er geoogst worden. In de peilingen doet de partij tien of zelfs elf zetels. 'We willen invloed uitoefenen', zegt politiek leider Henk Krol.

Buitenstaanders

Juist dan, als er mooie banen te vergeven zijn, grijpt de partij naar buitenstaanders. Léonie Sazias, Corrie van Brenk, Emile Bode, Rob de Brouwer, wat hebben die eigenlijk voor 50Plus gedaan? Leuk als buitenstaanders zeggen dat het zo'n knappe lijst is, met mensen van de vakbond, uit de media, uit het seniorenwerk. Maar als je jaren geflyerd hebt voor de partij, wil je ook wel eens beloond worden. Dat was het sentiment dat in het Muziekcentrum hing.

Jan Nagel zag dat aankomen, natuurlijk. Hij legde nog eens uit hoe extreem zorgvuldig de selectiecommissie - door hem persoonlijk geleid - was geweest. Hoe veel moeite men zich had getroost grote ego's buiten de deur te houden. Hoe belangrijk juist nu eensgezindheid is. Hoe uitzonderlijk sterk de kandidaten zijn die op de zeef bleven liggen. Ga niet over personen steggelen, waarschuwde hij. Trek er één kandidaat uit en het hele bouwwerk gaat wankelen.

En ja, het is waar dat je officieel minstens een jaar lid van 50Plus moet zijn om op de lijst te komen, en dat je dat van dertien mensen op de lijst niet kan zeggen. Maar die kregen om goede redenen dispensatie. Ze waren vakbondsbestuurder geweest, of raadslid van een lokale partij - wat moeilijk met het lidmaatschap van 50Plus te verenigen is.

Henk Krol en Jan Nagel overleggen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Henk Krol en Jan Nagel overleggen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Verzet

Zo was er voor alles een verklaring. Notulen, huishoudelijk reglement, begroting - wat Nagel betreft waren het allemaal hamerstukken. Ook de kandidatenlijst wilde hij op die manier behandelen. Een lid uit Friesland kwam hem tegemoet met een motie van orde: omwille van de eenheid moest de hele lijst in één keer worden aanvaard. Dat was de vonk waarop de ontevredenen hadden gewacht. 'Deze mensen hebben niks te maken met het succes van 50Plus', vond iemand. 'We zijn toch geen klapvee', vond een ander. 'We hebben het recht over kandidaten te spreken', zei een derde.

Het maakte al met al een georkestreerde indruk. Enerzijds het partijbestuur dat z'n aanhang de kans gaf de steunbetuiging van papier voor te lezen. Anderzijds de ontevredenen, die hun gelijk wilden halen. En uiteindelijk Nagel die kreeg wat hij wilde: met een krappe meerderheid - 112 tegen 97 - werd de lijst ongewijzigd aangenomen. Waarop een aantal leden rumoerig de zaal verliet. Iemand riep nog 'ninetyeightyfour' in de microfoon.

'Er waren enkele kandidaten die zeer hardnekkig voor zichzelf opkwamen en hoger op de lijst wilden', legde Nagel na afloop uit. 'Daar waren er bij met standpunten die eerder bij de PVV horen. Wij wisten dat er georganiseerd verzet zou komen.'

Henk Krol bepaalt voor aanvang van de bijeenkomst wie waar moet komen te zitten. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Henk Krol bepaalt voor aanvang van de bijeenkomst wie waar moet komen te zitten.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Bouwwerk van Nagel

Léonie Sazias, na Henk Krol de nummer twee op de lijst, had liever gezien dat er wel over de kandidaten gesproken had kunnen worden. 'Het kan goed zijn om iedereen even aan de tand te voelen. Je moet mensen stoom laten afblazen, dan versterk je de eenheid. Maar dat Jan bang is dat dan zijn bouwwerk instort, begrijp ik ook wel weer.'

De vertrekkers liepen zanger Ben Cramer mis, die voor de gelegenheid Kom van dat dak af had bewerkt tot 'Blijf van m'n poen af': Met regels als: 'Ouderen zijn niet debiel, willen ook een goede deal.' Ook Cramer's geduld werd op de proef gesteld: hij moest acht keer opnieuw inzetten, omdat een verkeerde band werd gestart. Waarna Krol nog eens duidelijk maakte op wie 50Plus zijn pijlen richt. Dat is de PvdA van Asscher, 'de grachtengordelpartij die bijna geen ouderen meer heeft'.

Leonie Sazias en Corrie van Brenk (l) begroeten elkaar hartelijk voor aanvang van de bijeenkomst. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Leonie Sazias en Corrie van Brenk (l) begroeten elkaar hartelijk voor aanvang van de bijeenkomst.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden