Deze man werd geruisloos voorgedragen als ombudsman

Reinier van Zutphen (54), een vooraanstaand jurist, wordt voorgedragen als nieuwe Nationale ombudsman. Hij is president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de hoogste instantie voor sociaal-economisch bestuursrecht. Naam maakte hij als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor rechtspraak, de beroepsvereniging van rechters en officieren van justitie (NVvR).

Ariejan Korteweg
Reinier van Zuthpen wordt vermoedelijk de nieuwe Nationale ombudsman. Hij is voorgedragen door een commissie van de Tweede kamer die op zoek is naar een nieuwe ombudsman. Beeld Dijkstra bv
Reinier van Zuthpen wordt vermoedelijk de nieuwe Nationale ombudsman. Hij is voorgedragen door een commissie van de Tweede kamer die op zoek is naar een nieuwe ombudsman.Beeld Dijkstra bv

De voordracht is gedaan door een speciale commissie van de Tweede Kamer. Op een in oktober gepubliceerde oproep kwamen 65 schriftelijke sollicitaties. Van Zutphen werd als enige kandidaat voorgedragen. Zijn sollicitatiebrief en curriculum vitae zijn, op basis van vertrouwelijkheid, door Kamerleden in te zien.

Op de procedure lag een zware hypotheek. Een eerdere kandidaat, voormalig ANWB-directeur Guido van Woerkom, sneuvelde in mei vorig jaar in het zicht van de finish. De Tweede Kamer weigerde hem te benoemen toen een denigrerende uitspraak uit het verleden opdook over taxichauffeurs van Marokkaanse komaf.

Uitgelekt

Bij die procedure lekten ook namen van andere kandidaten uit. Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) werd als boosdoener aangewezen en door haar partij een maand geschorst. Onderzoek van de rijksrecherche wees uit dat Voortman niet het lek was. De schuldige is nooit gevonden.

Van Zutphen staat bekend als pleitbezorger van meer openheid voor de rechterlijke macht. 'De toga is doorzichtig geworden, die rol moet worden waargemaakt', zei hij in een interview. Hij vindt dat rechters zich meer bewust moeten zijn van het belang van goede informatie aan burgers en media.

Rechters moeten niet doen alsof ze onfeilbaar zijn, zei hij in zijn functie van voorzitter van de NVvR. 'Ons gezag kalft niet af, we hebben er een klus bij.' Een klus die er volgens hem uit bestaat meer uitleg te geven over vonnissen die worden geveld.

Een eerdere kandidaat, voormalig ANWB-directeur Guido van Woerkom, sneuvelde in mei vorig jaar in het zicht van de finish Beeld anp
Een eerdere kandidaat, voormalig ANWB-directeur Guido van Woerkom, sneuvelde in mei vorig jaar in het zicht van de finishBeeld anp

Fel tegenstander

Tegelijk verdedigt hij de rechtspraak tegen elke inmenging van politiek zijde. Hij toonde zich ook geregeld een fel tegenstander van bezuinigingen op de rechterlijke macht. 'Ik vind dit verbijsterend. De overheid moet onmiddellijk op haar schreden terugkeren', zei hij toen gesneden zou worden in de opleiding voor nieuwe rechters en tegelijk de griffierechten zouden worden verhoogd.

Van Zutphen werkte eerder als rechter in Almelo, Amsterdam, Alkmaar en op Curaçao. Hij was vice-president van de rechtbank Utrecht. Ook doceert hij multiculturaliteit bij de SSR, het studiecentrum voor rechtspleging.

Als zijn benoeming niet op bezwaren stuit, wordt hij de opvolger van Alex Brenninkmeijer, die acht jaar ombudsman was en eind 2013 overstapte naar de Europese Rekenkamer in Brussel. Diens functie is sindsdien waargenomen door Frank van Dooren.

Het is de taak van de Nationale ombudsman klachten van burgers over onbehoorlijk optreden van de overheid te behandelen, waarvoor geen gang naar de rechter mogelijk is. De ombudsman is de enige functionaris die rechtstreeks door de Tweede Kamer wordt aangesteld. De aanstelling is voor zes jaar. Van Zutphen wordt wellicht dinsdag aanstaande al benoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden