Deze man haalt uw kind terug uit het kalifaat. Of toch niet?

Ouders van Syriëgangers uit heel Europa zoeken steun bij de onverschrokken Belg Dimitri Bontinck. Maar de ex-militair maakt zijn beloften niet waar. Monique, moeder van de naar Syrië vertrokken Aicha (18): 'Achteraf gezien hield hij me aan het lijntje'.

Janny Groen en Sakir Khader
De Belg Dimitri Bontinck bij Knevel & van den Brink. Beeld YouTube
De Belg Dimitri Bontinck bij Knevel & van den Brink.Beeld YouTube

De ouders van de Iraaks-Nederlandse puber Abdulrahman Al S. (15) uit Gouda zijn wanhopig op zoek naar hun zoon. Op vakantie in Istanbul ontsnapte hij aan hun aandacht. Aan zijn vrienden liet hij via Facebook weten dat hij in Syrië zit en zich zal aansluiten bij jihadstrijders.

'Hij is te klein, hij heeft mijn opvoeding nodig', zegt Abdulrahmans radeloze moeder in een filmpje dat op internet is gepost. Zwaar teleurgesteld in de Nederlandse en Turkse autoriteiten, bij wie ze 'tevergeefs' aanklopte, is ze twee weken geleden zelf naar de Syrische grens getrokken. Haar man voegde zich vorige week zondag bij haar.

Reisgids in jihadland
De Goudse ouders hebben al hun hoop gevestigd op de Belgische ex-militair Dimitri Bontinck, die zich met zijn 'Syrisch team' aanbiedt als reisgids in jihadland. Hij is er immers in geslaagd zijn zoon Jejoen (19) uit Syrië terug te halen.

Na een aanvankelijk mislukte zoektocht naar zijn zoon, die zou verkeren bij Jabhat-al Nusra nabij Aleppo, kon Dimitri Jejoen in oktober 2013 in de armen sluiten. Die hereniging heeft vader Bontinck internationale roem gebracht. Bij Pauw & Witteman, de BBC, CNN, in Belgische, Franse en Nederlandse media vertelt hij over zijn heldhaftige avonturen en zijn unieke contacten met Syrische rebellen.

Ouders van Syriëgangers uit heel Europa zoeken steun bij de onverschrokken Belg, die Europese autoriteiten wegzet als 'lawaaimakers' en 'prutsers'. En die zijn nieuwste zoekmissie met de ouders van Abdulrahman met bravoure omkleedt. Tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws zei hij woensdag dat de dreiging van westers ingrijpen in de regio en het feit dat zijn zoon door radicale moslims als verrader wordt gezien, hem niet tegenhouden.

null Beeld afp
Beeld afp

Maar kan Bontinck wel wat betekenen voor die ouders?

Verliefde moslimpubers
'Helemaal niets.' Dat heeft de Maastrichtse Monique, moeder van de tien maanden geleden tot de islam bekeerde Aicha (18) inmiddels ervaren. Haar dochter is medio maart naar Syrië vertrokken om islamitisch te trouwen met de Turks-Nederlandse ex-militair Yilmaz. Aicha had deze strijder, eind vorig jaar in de Volkskrant omschreven als de 'Che Guevara van de pop-jihad-generatie', in januari 2014 bij Nieuwsuur in beeld gezien.

Volgens Monique was Aicha in de ban geraakt van Yilmaz, die op Tumblr en Instagram poseert met katjes en die op ask.fm talloze aanzoeken krijgt van verliefde moslimpubers. Ze had in februari melding gemaakt bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) van een mogelijke uitreis van haar dochter. Aicha's paspoort en ID-kaart werden ingenomen. Maar met behulp van een advocaat slaagde ze er snel in een nieuwe ID te bemachtigen.

Aicha reisde met de trein naar Turkije, liep de grens over, ontmoette Yilmaz en trouwde een paar dagen later met hem. Na drie maanden werd ze door hem gedumpt. Het laatste wat Monique van haar dochter heeft vernomen is dat ze door Yilmaz is geschonken aan een 'broeder' van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), met wie ze in Raqqa zou zitten.

Een screenshot uit het tv-programma Nieuwsuur van NOS-NTR van de Nederlandse oud-militair Yilmaz. Beeld anp
Een screenshot uit het tv-programma Nieuwsuur van NOS-NTR van de Nederlandse oud-militair Yilmaz.Beeld anp

5.000 euro
Gek van onzekerheid schakelde Monique in juni vader Bontinck in. Hij gaf haar hoop, liet weten dat hij met zijn Syrische team aan de slag zou gaan om Aicha terug te halen. Hij vroeg 5.000 euro voor zijn diensten. 'Mocht jij op termijn naar ginds afreizen, dan ga je je dochter zeker kunnen zien en spreken!!!!', mailde Bontinck Monique op 21 juni. Die mail voedde haar hoop, maar ze heeft een klein inkomen en kon het geld niet bijeen krijgen. Dan moet je maar een benefiet organiseren, moedigde Bontinck haar aan. Hij vond dat ze positief moest blijven denken. Want, zo mailde hij haar op 5 juli: 'Mijn team was in Raqqa.' Met andere woorden: we zijn in staat haar daar op te sporen.

Zijn e-mails aan Monique werden allengs grimmiger. Op 3 september liet hij haar weten dat hij ermee kapte.

'Dit is mijn laatste missie, want ik ben moeder Theresa niet meer!!! Heb mij steeds ingezet op Syrië missies voor anderen hun kinderen terug te hebben volledig vrijwillig!!!!! En dat is gedaan!!! Met mijn eigen leven te riskeren in oorlogsgebied!!!!!'

Enkele uren later voegde hij eraan toe: 'Ik ben big target in Syria...En als ze me pakken krijgen...Laten ze me nooit meer los...En snijden ze men hoofd er ook af!!!'

Ouders, schreef hij, moeten voortaan maar naar Black Water (Amerikaans huurlingenbedrijf), dat 2.000 dollar per dag rekent.

Monique heeft onlangs het contact met Bontinck verbroken. 'Ik ging van hoopvol naar hopeloos. Achteraf gezien hield hij me aan het lijntje. Hij kwam zijn beloften niet na', zegt ze. Andere ouders waarschuwt ze niet met Bontinck in zee te gaan. 'Hij heeft nog geen enkel kind teruggehaald.'

Dit weekeinde in de Volkskrant: 'Reisgids in jihadland stelt ouders zwaar teleur'. Of lees het artikel via Blendle.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden