Deze lokwoning had meteen succes

Twee politiekorpsen meldden donderdag vrijwel tegelijkertijd dat ze met succes criminelen in de val hadden laten lopen. De gelijktijdigheid was toeval, maar het trok wel de aandacht voor het lokaas waarmee de hinderlagen worden gelegd....

Amper vijftig minuten nadat de regiopolitie Haaglanden een ‘lokwoning’ in de Haagse Schilderswijk in gebruik had genomen, werd de deur geforceerd. Zes inbrekers haalden het huis overhoop, waarschijnlijk aangetrokken door de doos van een plasma-televisie op het balkon.

Een stil alarm ging over en verborgen camera’s legden vast hoe de inbrekers de woning doorzochten. Ze namen wat kleingeld mee, een nep-TomTom en een paar mobiele telefoons. Er stond geen televisie.

Aan de hand van de camerabeelden kon de recherche vijf van de zes inbrekers herkennen en aanhouden. Het gaat om jongens van 16 en 17 jaar. Ze maken deel uit van een groep jongeren, die bekend staat als overlastgevend. De politie kent de zesde verdachte niet en de arrestanten zeggen geen idee te hebben wie hij is.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) betrapte woensdagnacht zes mannen die op een parkeerplaats langs de snelweg bij Tilburg het zeil van een lokvrachtwagen opensneden. Het Landelijke Team Transportcriminaliteit heeft de truck een jaar in gebruik. In die tijd zijn in totaal veertig verdachten aangehouden.

Ladingdiefstal vindt meestal plaats op momenten dat de chauffeur in de cabine verplicht rust. Het KLPD wil niet zeggen hoe vaak de lokvrachtauto langs de snelweg werd geparkeerd en hoeveel incidenten zich hebben voorgedaan.

Wel wordt gesteld dat dit jaar het aantal diefstallen uit vrachtwagens is afgenomen. Het is niet duidelijk of dit direct gevolg is van het inzetten van de lokvrachtwagen. De zes ladingdieven die deze week werden aangehouden, reden in een bestelbus die op naam staat van een man die al drie keer is aangehouden voor ladingdiefstal.

Het lokmiddel is voor de politie een tamelijk succesvolle opsporingsmethode. Al naar gelang het probleem hebben politiekorpsen de lokfiets, de lokauto, de lokhoer, de lokbuggy, de lokgehandicapte en de lok-TomTom ingezet.

De Amsterdamse politie opperde om met een lokhomo potenrammers op te pakken, maar zover is het nooit gekomen. Zo werd het ook niets met het plan om met een loktiener te controleren of supermarkten drank verkopen aan jongeren onder de zestien. Volgens minister Rouvoet van Jeugd en Gezin kwam het te dicht in de buurt van ongeoorloofde uitlokking.

De regiopolitie Midden en West-Brabant had vorig jaar in Tilburg de primeur met de lokwoning om het grote aantal inbraken in de wijk Het Zand in te dammen. Door het raam van de provisorisch ingerichte woning was duidelijk een nieuwe flatscreen te zien.

Politie Haaglanden bewaakte de woning met technische hulpmiddelen. In Tilburg zaten agenten boven te wachten op ‘een heterdaadje’. Een keer hoorden ze gemorrel aan de deur, maar de inbreker zette niet door. In twee weken gebeurde er verder niets.

Voor de politie Haaglanden was het de eerste keer dat een lokwoning werd gebruikt. Na het instant-succes en de arrestatie van de vijf verdachten begin november, is volgens de politie het aantal woninginbraken in de wijk stevig gedaald. Dat was het doel.

Volgens de politie Midden en West-Brabant is het moeilijk inbrekers te bestrijden. Burgers kunnen beter proberen inbraken te voorkomen door van hun woonkamer minder een etalage te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden