Update

Deze landen willen klokkenluider Snowden in elk geval niet hebben

Het aantal landen waar Edward Snowden terecht kan voor asiel is beperkt. De Amerikaanse klokkenluider heeft naar verluidt bij een stuk of twintig verschillende landen een asielaanvraag ingediend, maar die zijn niet allemaal bereid om daaraan mee te werken. Voor andere landen geldt dat Snowden zich op hun grondgebied moet bevinden om een geldige aanvraag te doen. Waar kan Snowden niet meer terecht en waar staan de opties nog open? Een overzicht.

Thomas van der Kolk
Het Sjeremetjevo-vliegveld bij Moskou, waar Snowden volgens Rusland nog altijd in de transferzone verblijft. Beeld ap
Het Sjeremetjevo-vliegveld bij Moskou, waar Snowden volgens Rusland nog altijd in de transferzone verblijft.Beeld ap

Meer dan de helft van de landen waar Snowden asiel heeft aangevraagd, hebben reeds gemeld de klokkenluider niet te willen ontvangen.

Brazilië
Nee. Een woordvoeder van het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat Brazilië Snowden geen asiel gaat verlenen. Het verzoek van de klokkenluider zal onbeantwoord blijven.

Ecuador

Nee. Ecuador is een van de eerste landen die een asielaanvraag kregen van Snowden. Snowden zou vanuit Rusland naar het Zuid-Amerikaanse land hebben willen doorreizen. Aanvankelijk leek het land geneigd te zijn om de klokkenluider te helpen, maar de toon van president Rafael Correa is inmiddels een stuk koeler geworden. In een interview met The Guardian zei hij gisteravond dat hij het asielverzoek alleen zal overwegen als Snowden naar zijn land toekomt. 'Het recht om een asielaanvraag in te dienen is één ding, maar Ecuador zal Snowden geen document verschaffen waarmee hij naar ons land kan reizen.'

Finland
Nee. Finland is ook geen optie. In de Finse wet staat dat een asielaanvraag in Finland zelf gedaan moet worden, zo heeft woordvoerster Tytti Pylkkö van het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

India
Nee. Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken 'ziet geen reden' om de asielaanvraag van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden in te willigen, zo twitterde een regeringswoordvoerder.

Ierland
Nee, ook in Ierland geldt dat een persoon die asiel wil aanvragen zich in het land moet bevinden, aldus een regeringswoordvoerder.

Nederland
Nee. Volgens staatssecretaris Fred Teeven van Justitie maakt Snowden geen enkele kans om in Nederland asiel te krijgen, omdat er geen sprake is van een acute noodsituatie. Ook is bekend dat in Nederland een asielaanvraag niet vanuit Moskou kan worden gedaan.

Noorwegen
Nee. Ook hier geldt weer de belemmering dat de asielaanvraag op het eigen grondgebied moet geschieden. 'Om die reden zal het verzoek worden afgewezen, zoals de procedures voorschrijven', aldus plaatsvervangend staatssecretaris van Justitie Paal Loenseth.

Oostenrijk
Nee. Snowden moet zich daarvoor in Oostenrijk bevinden. Maar als Snowden voet zou zetten in Oostenrijk, zal hij niet meteen worden uitgeleverd aan de VS, aldus minister Johanna Mikl-Leitner van Binnenlandse Zaken, omdat er volgens haar geen internationaal uitleveringsbevel is.

Polen
Nee. De asielaanvraag voldoet volgens Polen niet aan de officiële voorwaarden. 'Ook als dat wel zo was, zou ik het verlenen van asiel aan Snowden afraden', twitterde de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski vanmorgen.

Rusland
Nee. De Russische premier Poetin liet gisteren weten dat Snowden in zijn land mag blijven, mits hij zijn 'anti-Amerikaanse activiteiten' staakt. Snowden heeft daarop zijn asielverzoek ingetrokken.

Spanje
Nee. Minister José García-Margallo van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat zo'n verzoek alleen geldig is als het op Spaans grondgebied wordt gedaan.

Toch is er nog hoop voor de vogelvrije Snowden. Vier landen hebben zijn asielverzoek in behandeling.

Bolivia
Mogelijk. President Evo Morales heeft inmiddels laten weten het verzoek van Snowden in behandeling te hebben.

Duitsland
Mogelijk. Minister Guido Westerwelle van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Duitsland het verzoek van Snowden in behandeling heeft. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet gisteren via haar woordvoerder weten dat ze binnenkort met de Amerikaanse president Obama zal spreken. Ze wil opheldering over de afluisterpraktijken in Europa en Duitsland die via Snowden zijn uitgelekt.

Italië
Mogelijk. Hoewel de gangbare procedures in Italië voorschrijven dat de aanvrager zijn asielaanvraag in eigen persoon bij een Italiaanse ambassade inlevert, wordt het verzoek van Snowden, dat per fax werd verstuurd, toch in overweging genomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

Venezuela
Mogelijk. Venezuela laat de opties nog open. President Nicolás Maduro zei vanmorgen dat hij vindt dat Snowden 'de bescherming van de wereld' verdient, en noemde de klokkenluider 'een kampioen van de mensenrechten'. Maduro is toevallig in Moskou. Op de vraag van journalisten of hij Snowden mee terug naar Venezuela wilde nemen, antwoorde hij echter droogjes: 'Wat we mee terugnemen zijn meedere overeenkomsten die we met Rusland zijn aangegaan over olie en gas', schrijft de Guardian.

Drie landen melden nog geen verzoek van Snowden te hebben gekregen. Het is nog onduidelijk hoe deze landen zullen reageren wanneer er een officieel verzoek komt.

Frankrijk
Onduidelijk. Woordvoerder Philippe Lalliot van Buitenlandse zaken heeft gezegd dat Frankrijk geen officiëel asielverzoek van Snowden heeft ontvangen. De Franse president Hollande heeft zich maandag hard opgesteld tegen de Amerikaanse afluisterpraktijken. Hij vindt dat de VS onmiddellijk garanties moet geven dat het afluisteren stopt. Anders dreigt hij met het tijdelijk afblazen van de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen Europa en de VS.

IJsland
Onduidelijk. Er zijn wel informele gesprekken gevoerd, maar er is nog geen verzoek van Snowden ontvangen. Minister Bjarni Benediktsson van Financiën had eerder al wel gezegd dat een asielverzoek in eigen persoon en in het land zelf gedaan moet worden.

Zwitserland
Onduidelijk. Celine Kohlprath van het ministerie van Immigratie heeft gezegd dat Zwitserland nog geen verzoek van Snowden heeft ontvangen.

Drie landen hebben nog niet op de asielverzoeken gereageerd.

China
Nog geen officiële reactie.

Cuba
Nog geen officiële reactie.

Nicaragua
Nog geen officiële reactie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden