'Deze koning moet plek bewijzen'

Koning Felipe VI wil een moderne vorst zijn, zei hij in het parlement, met aandacht voor de gevolgen van de crisis voor het volk. Er was weinig publiek bij de rijtocht door Madrid.

VAN ONZE CORRESPONDENT STEVEN ADOLF

MADRID - 'Viva el rey, Viva España!' De omstanders langs de Gran Vía in het centrum van Madrid kunnen even hun nieuwe koning toejuichen als deze in de open Rolls Royce langsrijdt. Twee uur of meer hebben ze gewacht. Ze staan halverwege langs de route die de juist benoemde Felipe VI met zijn echtgenote koningin Letizia aflegt van het Spaanse parlement naar het Koninklijk Paleis aan de Plaza de Oriente.

De plastic Spaanse vlaggetjes - gratis verstrekt door het Spaanse roddelblad Hola! - wapperen op en neer, kinderen worden omhoog gehesen. Als een wave gaan de smartphones de lucht in voor een foto van het vorstelijke paar. De koning wuift staande in de auto met een brede glimlach terug.

Het was kort, maar alle moeite waard, zegt Teresa Portillo (42). Zij, haar zus en haar dochtertjes gaan gekleed in jurken in het dessin van de Spaanse vlag. 'We komen om de nieuwe koning te steunen', zegt ze met een brede glimlach. Wij hopen gewoon dat Felipe een goede koning wordt.' De koning zal het niet makkelijk krijgen, denkt Cristina Cebrián (48). Het zou haar niets verbazen als er vroeg of laat een referendum over een republiek wordt gehouden. 'Maar ik heb niets tegen deze koning', zegt ze.

'Oh my god', klinkt het even verderop als de legergarde in vol tenue te paard lang komt rijden. Melissa Boone (22) uit de Amerikaanse staat New Mexico is net op weg naar haar Flamenco-klas met haar vriendinnen. En nu wuift opeens de koning van Spanje naar haar. 'Cool' die nieuwe koning, vindt Melissa.

In een ontspannen sfeer en zonder incidenten verwelkomde Madrid gisteren zijn nieuwe koning. Een grote toeloop bleef uit, ook vanwege een katholieke feestdag waardoor veel Madrilenen de stad ontvlucht waren. De ceremonie en de huldetocht waren 'plechtig maar bescheiden' gehouden. Dat leek wel zo gepast, gezien de economische crisis. Om het toch zo feestelijk mogelijk te maken, had burgemeester Ana Botella de bevolking opgeroepen veel Spaanse vlaggen uit de ramen te hangen. Daaraan bleek slechts matig gehoor gegeven. Ondanks het politieverbod bleek iemand bovendien de republikeinse rood-geel-paarse vlag hoog in de Torre Madrid aan een balkon te hebben gehangen.

undefined

'Letizia, vrouw van deze tijd'

'We hebben nog nooit zo'n goed voorbereide koning gekregen', zegt Ángel Gómez (43). Hij klapt als het koningspaar op het balkon van het paleis verschijnt. 'Maar deze koning zal iedere dag zijn plek moeten bewijzen.' Zijn vriend Javier González (39) ziet vooral in koningin Letizia een grote aanwinst. 'Zij is van deze tijd, een vrouw naast haar man. Niet een of andere prinses maar een gewone burger. Intelligent en verreweg de beste spreker van de familie. Zo moet het.'

'De bevolking vraagt om het goede voorbeeld. De kroon moet de waardering weten te verdienen', zo had de nieuwe koning in zijn inhuldigingstoespraak in het parlement eerder al onderstreept. Het zijn geen loze woorden: gisteren was de jongste zuster van de koning, prinses Cristina, geheel afwezig bij de plechtigheden. De nieuwe koning heeft alle banden met haar verbroken vanwege de miljoenenfraude waarvoor haar echtgenote een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd hangt. De boodschap was dan ook duidelijk: de nieuwe koning zal zich inzetten om een eind te maken aan de schandalen in vrijwel alle instituten van het land.

In zijn toespraak onderstreepte Felipe het 'vernieuwde koningschap voor nieuwe tijden'. Meer aandacht voor de economische crisis die erin hakt bij de Spanjaarden, zo betoogde de koning. En een nieuwe rol als de neutrale scheidsrechter die de stabiliteit van het land moet garanderen. De koning gaf daarmee aan dat hij de uitdaging van het Catalaanse referendum voor de afscheiding van een eigen staat hoog op zijn takenlijst heeft staan. 'We passen allemaal in dit ene, diverse Spanje.'

De aandacht in het parlement ging daarbij vooral naar de aanwezige nationalistische regiopresidenten. Die voelen er immers juist weinig voor om in dat ene Spanje te blijven . Artur Mas van Catalonië en Iñigo Urkullu uit Baskenland klapten slechts sporadisch mee bij de ovaties die tijdens de toespraak van de vorst losbraken. Alleen toen deze aan het einde van zijn toespraak met 'moltes gràcies' en 'Eskerrik asko' de zaal in het Catalaans en Baskisch bedankte, kreeg de koning een dun applausje. 'Hij zegt niets nieuws' klonk het na afloop koel in Catalaans-nationalistische kring. Buiten op straat waren de nationalistische regiopresidenten uitgefloten door het Madrileense publiek zodra ze op de televisieschermen verschenen.

Met het aantreden van de nieuwe koninklijke familie, koning Felipe, koningin Letizia en hun twee dochtertjes en even later de scheidende koning Juan Carlos en zijn vrouw koningin Sofía op het centrale balkon van het Koninklijk Paleis aan de Plaza de Oriente werd de kroningsplechtigheid afgesloten. De troonsopvolging had een rustig verloop gekregen, zo sprak premier Rajoy na afloop. 'We kunnen tevreden en trots zijn.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden