Deze kampioen verkoos zijn huwelijk boven zijn sport

Toen hij moest kiezen voor de topsport of zijn huwelijk, koos hij voor het laatste.

Jan Rem Beeld Jan Rem

Hij werd niet ontdekt dankzij twee snelle rondjes op een atletiekbaan, maar na drie rondjes om het voetbalveld van WFC in Wormerveer. Jan Rem was bij uitstek een 800-meter-loper. In 1953 werd hij Nederlands kampioen op die afstand met een tijd van 1.57.0. Hij zou die titel één keer prolongeren. Namens Nederland liep hij veel interlandwedstrijden, wat toen de meest voorkomende vorm van atletiek was. Zijn hoogtepunt waren de kroningspelen in Londen in 1953. In 1956 stopte Rem als atleet. Zijn beste tijd op de 800 meter was 1.53.8.

De laatste jaren leed hij aan huidkanker die zich had uitgezaaid. Hij overleed 2 oktober op 85-jarige leeftijd.

Jan-Hendrik Rem werd als tweede zoon van een boekhouder in het Zaanse dorp Krommenie geboren. Hij zou er zijn hele leven blijven wonen. Rem was een slimme jongen die na de hbs een vervolgopleiding kon doen aan de hts. Hij werd chemicus en trad eind jaren veertig in dienst bij Hoogovens in IJmuiden. Zijn grote hobby was sport, en dan vooral atletiek. Tijdens de oorlog organiseerde hij met een vriend al hardloopwedstrijden op het vlak bij zijn woning gelegen Oranjeplein in Krommenie. Hij werd overgehaald lid te worden van Lycurgus, de plaatselijke atletiekvereniging. Hier deed hij eerst alle atletiek-onderdelen voordat hij zich specialiseerde op de 800 meter.

Rem was geen natuurtalent. Hij noemde zichzelf een 'gemaakte atleet' en moest het hebben van hard trainen. 'Mijn beste wedstrijden liep ik vlak voor de vakanties. Dan liep ik met een gevoel van bevrijding, met de gedachte: het is gauw afgelopen met bijna elke avond trainen', zei hij zelf. Soms was hij na een wedstrijd zo verzuurd dat hij erover dacht het bijltje erbij neer te gooien. Wetenschappelijke begeleiding was er niet. Hij liep gewoon tot het gaatje. De goede tijden, de titels en vooral het avontuur van de wedstrijden in het buitenland motiveerden hem om toch door te gaan. Naast de kroningspelen in Londen ging hij begin jaren vijftig naar Roemenië. Met zijn team vloog hij eerst over het IJzeren Gordijn naar Praag, en vervolgde de tocht met Dakota's naar Boekarest. Als hij tijd over had, probeerde hij op zijn scooter nog meer van Europa te ontdekken.

Sport voor alles

In 1956 trouwde hij. De keuze was toen: of goed sporten of een goed huwelijk. Hij koos voor het laatste.

Bij Hoogovens maakte hij op dat moment al carrière als metaalkundige, waardoor hij minder tijd had voor de sport. Hij schreef voor het staalbedrijf het boek De metaalkunde van blok tot dunne plaat. In die tijd expandeerde het bedrijf snel en het ontwikkelde zich tot een toonaangevend staalconcern. Op latere leeftijd werd hij hoofd van de afdeling werving en bemiddeling van het staalbedrijf. In 1989 ging hij vervroegd met pensioen. Hij bleef zijn hele leven een fanatiek sporter: hij fietste, kanode en schaatste.

Zijn grote hobby was het verrichten van onderzoek voor het Historisch Genootschap Krommenie. Hij maakte veel fietstochten over de strandwallen en de gebieden buiten de geestgronden van Noord-Holland. Hij bundelde zijn opgedane kennis en ervaring in een boek met acht fietsroutes langs geologisch en historisch interessante plekken in Noord-Holland onder de titel Met het oog op de bodem.

Jan Rem laat zijn vrouw Guus en twee kinderen achter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden