Deze Kamerleden keren, tegen hun zin, niet terug

De uitslag van de verkiezingen is definitief, de Kiesraad heeft deze vanmiddag bekendgemaakt. Alleen als Kamerleden het toch niet zien zitten om het parlement te betreden, kan de samenstelling van de Kamer nog veranderen. Veel bekende Kamerleden gaven bij de samenstelling van de kandidatenlijsten al aan zich niet herkiesbaar te stellen. Anderen wilden graag door. Hieronder een overzicht van de Kamerleden die door wilden, maar door de verkiezingsuitslag op zoek moeten naar een andere baan.

Tofik Dibi behaalde 5.400 stemmen, maar mag de Kamer niet in.Beeld anp

PVV
Liefst zeven PVV-Kamerleden keren niet terug, nu de partij negen zetels moet inleveren.

Karen Gerbrands, 342 voorkeursstemmen:
Nummer 16 op de kandidatenlijst Karen Gerbands grijpt net naast een nieuwe termijn in de Kamer. Gerbrands voerde het woord over onder meer de zorg. Ze stond in de schaduw van zorgcollega Fleur Agema. Gerbrands trok in de Kamer op met collega Willie Dille, die ook vertrekt.

Leon de Jong, 435 voorkeursstemmen:
Leon de Jong stond op plek 17. Voordat hij in de Kamer kwam voor de PVV was hij zanger van beroep. Of hij terug kan naar die professie valt nog te bezien. Zijn producer wilde niets meer met De Jong te maken hebben, toen bekend werd dat hij voor de PVV op de kandidatenlijst stond. De Jong was woordvoerder over onder andere de NS en zat in de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ino van den Besselaar, 386 voorkeursstemmen:
Ino van den Besselaar stond 19de op de lijst van de PVV. Van den Besselaar kwam in de Kamer toen James Sharpe in de problemen kwam vanwege akkefietjes met zijn bedrijf in Hongarije. Voordat hij Scharpe opvolgde werkte Van den Besselaar 11 jaar bij het ministerie van Sociale Zaken en 20 jaar in de bouw als secretaris Sociale Zaken. Hij was dan ook specialist op het gebied van sociaal beleid. Bij zijn presentatie voor de kandidatenlijst van 2010 noemde Van den Besselaar onder hilariteit van de aanwezige PVV'ers zichzelf 'de vader van Henk en de schoonvader van Ingrid.'

Andere PVV-Kamerleden die niet terugkeren:
Andre Elissen, 221 voorkeursstemmen
Johan Driessen, 143 voorkeursstemmen
Willie Dille, 230 voorkeursstemmen

CDA
Bij het CDA hebben twee zittende Kamerleden het niet gehaald. Volgens de lijst zou ook Pieter Omtzigt moeten uitkijken naar een nieuwe functie, maar dankzij een effectieve campagne behaalde hij - als enige - genoeg voorkeursstemmen om alsnog een zetel te veroveren.

Marieke van der Werf, 809 voorkeursstemmen:
Marieke van der Werf, plek 17 op de lijst, redt het niet. Zij verving januari vorig jaar Ank Bijleveld die commissaris van de koningin in Overijssel werd. Bij de verkiezingen in 2010, toen ze wel op de lijst stond, behaalde zij 452 stemmen. Zij was woordvoerder op het gebied van duurzaamheid, cultuurbeleid en energie. Overigens heeft zij ook de opleiding tot balletlerares gevolgd.

Michiel Holtackers, 347 voorkeursstemmen:
Michiel Holtackers zal er vanaf het begin van de campagne een hard hoofd in hebben gehad. Hij kwam terecht op plek 25 op de lijst van de christendemocraten. Hij volgde juni vorig jaar Gerda Verburg op. Hij maakte zich tijdens het Kamerlidmaatschap onder andere boos over het KNMI, die ten onrechte deelnemers aan de Vierdaagse waarschuwde voor harde regenval. Daardoor zouden 1.500 wandelaars af hebben gezien van de wandeltocht. Voordat hij in de Kamer kwam was Holtackers werkzaam bij de politie. Hij was negen jaar voorzitter van de van de vakbond van middelbaar en hoger politiepersoneel.

GroenLinks
Bij GroenLinks moeten enkele bekende Kamerleden het veld ruimen. Doordat de partij meer dan gehalveerd werd, moeten enkele gerespecteerde en bekende Kamerleden op zoek naar iets nieuws.

Linda Voortman, 4477 voorkeursstemmen:
Het is zuur voor Linda Voortman, ze stond op plek 5 op de kandidatenlijst van GroenLinks. De kandidatencommissie oordeelde over haar: 'Geëngageerde politica die zich heeft ontwikkeld tot een generalist binnen de sociale portefeuille. In de strijd voor het behoud van het PGB heeft zij een initiatiefrijke, gezichtsbepalende rol gespeeld.' Bij de vorige verkiezingen stond ze aanvankelijk op een onverkiesbare plaats, maar vocht ze zich - via het congres - omhoog. Toen was dat voldoende, nu blijkt een vijfde plaats een te hoge horde.

Rik Grashoff , 1764 stemmen:
Rik Grashoff kreeg van alle kanten lof toegezwaaid voor zijn verstandige en intelligente vragen tijdens de parlementaire enquête van de Commissie-De Wit, die onderzoek deed naar de oorzaken van de kredietcrisis. Al sinds de oprichting in 1990 is Grashoff verbonden aan GroenLinks, sinds november 2010 in de Tweede Kamer. Dit jaar werd hij gedeeld eerste in de verkiezingen 'Groenste politicus van Nederland'. Hij stond op plek 6 op de kandidatenlijst.

Arjan el Fassed, 1481 voorkeursstemmen:
Oud-lobbyist voor Oxfam Novib Arjan el Fassed stond 7 op de lijst voor GroenLinks. Zelf zei el Fassed over zijn keuze voor de partij: 'De strijd van GroenLinks voor een open en vrije samenleving is de mijne. Want als zoon van een Palestijnse vader en een Nederlandse moeder weet ik dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.' Deze campagne was hij de aanvoerder van het online team van GroenLinks. Hij riep vrijwilligers op kiezers via de sociale media te overtuigen 'zoals ze dat op verjaardagen zouden doen'. Met 266.421 volgers op Twitter is hij het meest gevolgde Kamerlid. Het heeft niet mogen baten.

Tofik Dibi, 5400 voorkeursstemmen:
Dibi vroeg zelf aan het congres van GroenLinks om hem op plek 10 van de lijst te zetten. Hij kwam in opspraak toen hij fractievoorzitter Jolande Sap uitdaagde om het lijsttrekkerschap. Sap won met 85 procent van de stemmen van de leden van GroenLinks, maar wat bleef hangen in de publieke beeldvorming was 'gedoe' in de partij. Na zijn interne verlies wilde Dibi niet meer op plek 2, waar hij in 2010 nog stond. Dibi profileerde zich als een uitgesproken Kamerlid met een eigen stijl. Recentelijk nam hij het initiatief tot een kinderpardon voor gewortelde asielzoekerskinderen. Hij kreeg het pardon niet langs minister Leers van asiel, maar naar waarschijnlijkheid zal zijn initiatief in de nieuwe Kamer wel een meerderheid halen. Met 5400 voorkeursstemmen is hij wel derde van GroenLinks, na lijsttrekker Jolande Sap en nummer drie Liesbeth van Tongeren.

D66
Ondanks de winst van D66 zal één Kamerlid balen. Fatma Koser Kaya stond op plek 13 en haalt de Kamer net niet.

Fatma Koser Kaya, 5117 voorkeursstemmen:
Dit Kamerlid van Turkse komaf zit sinds september 2004 in de Kamer. Sinds 2010 voerde ze het woord ove Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Begin dit jaar boekte ze succes met een initiatiefwet over pensioenfondsbesturen. Het wetsvoorstel werd gesteund in Tweede en Eerste Kamer en regelt dat pensioengerechtigden naast werkgevers en werknemers kunnen meepraten over hun pensioen. In 2006 haalde Koser Kaya nog ruim 30.000 voorkeursstemmen, onder andere door een lobby van een Turkse belangenvereniging. Die steun heeft ze dit jaar niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden