Deze hoofddocent saxofoon wil meer loon naar werken

Hoofddocent saxofoon 672 euro (6 uur).

Joris Zwetsloot
null Beeld afp
Beeld afp

Dilemma

Hoofddocent saxofoon Emma (44) heeft een belangrijke baan op een conservatorium, maar werkt wekelijks weinig uren. Zes uur in de week geeft zij individueel les aan toekomstige professionele musici in de klassieke muziek.

Emma's lessen bepalen een groot deel van de studiepunten van haar leerlingen. Maar door het geringe aantal uren dat zij lesgeeft, blijft ook haar maandelijkse salaris laag: 672 euro bruto per maand, volgens de cao-hbo.

In de tien jaar dat Emma bij het conservatorium werkt, is er volgens haar een hoop veranderd. Er waren tal van hervormingen en bezuinigingen. Na jaren van veel gedoe voor weinig geld, vraagt zij zich af: zou mijn functie niet beter beloond moeten worden?

Advies

Op het salaris voor muzikanten is geen peil te trekken. Bekende, internationale artiesten verdienen bakken met geld, terwijl anderen van schnabbel naar schnabbel leven om hun droom te volgen.

Dus met wie moet Emma zich als topsaxofonist vergelijken, vraagt trainer en adviseur Jacco van den Berg zich hardop af. 'Saxofonisten als Hans Dulfer verdienen op een avond meer dan wat jij in een maand verdient. En dat geldt zeker voor zijn dochter, Candy, die zelfs nummers mocht meeblazen met Prince.'

Voor klassiek saxofonist Emma is dit misschien een ver-van-haar-bedshow. Faam dwing je bovendien niet af. Vandaar dat beroepsmuzikanten die minder beroemd zijn vaak bijverdienen met het geven van privélessen aan particulieren. Voor Emma zou lesgeven buiten het conservatorium ook een goede manier kunnen zijn om haar kwaliteit te gelde te maken. Zo heeft ze in ieder geval meer invloed op haar tarief.

Maar of ze nou een bijbaan neemt of niet; Emma heeft mogelijk ook recht op een hoger salaris. 'Volgens de cao voor het hbo zou een hoofddocent normaliter in schaal 12 (senior docent) ingeschaald moeten worden', zegt Linda Rigters van FNV onderwijs. 'Afhankelijk van of haar beoordelingen de afgelopen jaren positief waren, zou Emma inmiddels in het maximum van de schaal moeten zitten, goed voor omgerekend 848 euro bruto.'

Emma verdient mogelijk dus 176 euro te weinig. Maar voordat zij verhaal gaat halen, is het wel verstandig zelf nog even de cao erop na te slaan.

Rigters: 'Als dan blijkt dat zij te laag is ingedeeld, kan zij een verzoek indienen voor de juiste inschaling. Werkt de leidinggevende niet mee, dan kan zij op basis van de cao voor het hbo officieel bezwaar maken tegen de inschaling.'

Afgezien van het salaris, lijkt Emma ook op andere fronten ontevreden, denkt Maud Schaapveld van Berenschot. 'Tussen de regels door lees ik dat je vindt dat je werk niet genoeg wordt gewaardeerd.' Schaapveld adviseert Emma na te gaan wat zij denkt nodig te hebben om meer waardering uit haar werk te halen en ook dat aan te kaarten tijdens een gesprek.

Uitgebreid advies

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat?
intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden