Deze drie senatoren zaten Trump dwars in schrappen Obamacare

Eén stem kwamen de Republikeinen in de Senaat tekort om Obamacare te schrappen. Een meerderheid van 52 senatoren mocht de Grand Old Party niet baten, want drie senatoren stemden tegen de partijlijn in. Wie zijn zij?

null Beeld afp
Beeld afp

Susan Collins

'Als Susan Collins een vent uit Texas was, zou ik hem uitdagen voor een duel', zei de Republikeinse afgevaardigde Blake Farenthold eerder deze week uit ergernis over de weigering van de Republikeinse senator uit Maine tegen Obamacare te stemmen. Dat zou niet slim zijn, want Collins (64) heeft al jaren laten zien dat zij niet bang is voor haar partijgenoten.

Collins, die sinds 1996 in de Senaat zit, is een typische Republikein van de klassieke noordoostelijke soort, die ooit dominant was binnen de Republikeinse partij, maar nu bijna is uitgestorven. Als het om zaken gaat als gezondheidszorg, abortus en het homohuwelijk staat ze veel dichter bij de Democraten dan bij haar eigen partij. Ze weigerde zich ook achter Trump te scharen bij de verkiezingen van vorig jaar wegens zijn grove opmerkingen over vrouwen en zijn gebrek aan respect voor zijn tegenstanders.

Senator Susan Collins (Republikein, Maine) Beeld afp
Senator Susan Collins (Republikein, Maine)Beeld afp

Ze uitte ook kritiek op Trumps reisverbod voor mensen uit een aantal islamitische landen. Als lid van de Inlichtingencommissie voor de Senaat speelt ze ook een belangrijke rol in het onderzoek naar de banden van het campagneteam van Trump en de Russen.

John McCain

Een Amerikaanse held. Zo noemde president Trump senator John McCain, toen deze eerder deze week naar Washington terugkeerde voor de stemming over Obamacare, hoewel hij net een operatie had ondergaan waarbij hersentumor werd geconstateerd. Met McCain, hoopte Trump, zouden de Republikeinen net voldoende stemmen halen om Obamacare af te schaffen.

Trumps lof klonk wat hol: een jaar eerder had hij nog gezegd dat hij McCain geen held zou willen noemen, omdat hij niet houdt van 'mensen die zich gevangen laten nemen'. McCain werd tijdens de Vietnamoorlog vijf jaar gevangen gehouden door de Noord-Vietnamezen.

Senator John McCain (Republikein, Arizona) Beeld afp
Senator John McCain (Republikein, Arizona)Beeld afp

Trump had kunnen weten dat hij niet zonder meer op McCain (80) kon rekenen: de senator uit Arizona staat erom bekend dat hij zich onafhankelijk opstelt. Zo pleitte hij tijdens de verkiezingscampagne van 2000 voor een amnestie voor illegale immigranten, iets dat voor conservatieve Republikeinen volstrekt taboe was. Meestal stemt hij met de Republikeinen mee, maar als het hem niet zint trekt hij zich niets van zijn partij aan.

Door zijn eigenzinnige opstelling genoot hij ook onder Democraten veel sympathie, maar hij verloor daar veel van toen hij tijdens de presidentsverkiezingen van 2008 de oerconservatieve Sarah Palin als running mate koos. Hij werd uiteindelijk ruim verslagen door Barack Obama.

Lisa Murkowski

Vlak voor de stemming over de uitgeklede versie van Obamacare waarmee de Republikeinen het zorgstelsel van de Democratische president wilden vervangen, kreeg senator Lisa Murkowski nog de waarschuwing van de regering-Trump dat dwars liggen haar staat, Alaska, geld zou kosten. Het is een gebruikelijke methode om druk uit te oefenen, maar Murkowski (60) gaf geen krimp. Samen met McCain en Collins bracht ze Trump een zware nederlaag toe.

Murkowski behoort tot de politieke adel van Alaska. Haar vader liet haar zijn zetel in de Senaat na, toen hij in 2002 gouverneur van Alaska werd. Maar bij het conservatieve deel van het Republikeinse electoraat ligt ze slecht. De conservatieven brachten in 2010 een Tea Party-kandidaat tegen haar in stelling, die ze uiteindelijk met steun van onafhankelijke kiezers wist te verslaan.

Senator Lisa Murkowski (Republikein, Alaska) Beeld epa
Senator Lisa Murkowski (Republikein, Alaska)Beeld epa

Als het gaat om belastingen en maatregelen tegen het wapenbezit is Murkowski een echte conservatieve Republikein, maar over onderwerpen als abortus heeft ze een standpunt dat veel dichter bij de Democraten ligt. Ze was ook fel tegen Trumps voorstel het mes te zetten in de subsidies voor Planned Parenthood, een organisatie die vrouwen helpt abortus te krijgen, maar ook zorg biedt aan zwangere vrouwen en seksuele voorlichting geeft aan jongeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden