PROFIEL

Deze charmante miljonair is de schrik van klassiek links

Emmanuel Macron is zo'n man bij wie je na vijf minuten praten al denkt dat hij je beste vriend is. Maar medewerksters van het abattoir 'analfabeten' noemen, was niet chic.

Peter Giesen
Minister Macron geeft een lezing op een symposium in het Grand Palais in Parijs, vorige week. Beeld AFP
Minister Macron geeft een lezing op een symposium in het Grand Palais in Parijs, vorige week.Beeld AFP

Emmanuel Macron is een 'Mozart van de financiën', wonderkind, miljonair en voormalig bankier van Rothschild. Door president Hollande werd hij benoemd tot minister van Economische Zaken om de Franse economie weer aan de praat te krijgen. Morgen staat hij voor een vuurproef. Hij presenteert de 'wet-Macron', een reeks liberale hervormingen die al bij voorbaat de woede van de linkervleugel van de socialisten hebben gewekt.

De biografie van Macron schreeuwt het bijna uit: dit is een briljante man. Zoals zo veel ministers is hij een product van het Franse elite-onderwijs. Hij studeerde politicologie aan Sciences-Po en volgde daarna de Ecole Nationale d'Administration, de opleiding voor topambtenaren. Tussen de bedrijven door was hij assistent van de befaamde filosoof Paul Ricoeur.

Ook zijn privéleven is niet doorsnee. Op de middelbare school werd hij verliefd op zijn lerares Frans, de 20 jaar oudere Brigitte Trogneux, moeder van drie kinderen. In 2007 trouwde hij met haar. Hij was 30 en zij 50. 'Ik vind jongeren niet zo interessant', zei hij destijds tegen zijn vrienden. Als 36-jarige is hij al opa, schreef het weekblad L'Express. Althans, hij praat over de kleinkinderen van zijn vrouw alsof ze ook van hem zijn.

Rijk

Na zijn afstuderen aan de ENA in 2004 werkte hij voor de inspectie van het ministerie van Financiën. Vier jaar later stapte hij over naar de zakenbank Rothschild & Cie, waar hij snel carrière maakte. Hij werd er een rijk man, onder meer door een deal van negen miljard euro tussen Nestlé en Pfizer. 'Geld mag je identiteit niet gaan bepalen. Voor mij betekent het vrijheid', zei Macron hierover.

Toen François Hollande in 2012 tot president werd gekozen, werd Macron adjunct-secretaris-generaal van het Elysée. Zijn jaarsalaris daalde van 2 miljoen tot 156 duizend euro per jaar. Macron gold als het economisch brein achter Hollande. Hij bedacht onder meer het pacte de responsabilité, waarbij werkgevers een verlaging van belastingen en sociale premies werd beloofd in ruil voor werk. Een pact dat hij inmiddels als een echec beschouwt, zo zei hij laatst, omdat bedrijven te weinig banen creëren.

In juni 2014 verliet hij het Elysée, maar twee maanden later was hij terug als minister van Economische Zaken. Arnaud Montebourg en andere linkse ministers waren uit het kabinet gezet vanwege hun oppositie tegen het 'rechtse' beleid van Hollande en premier Valls. De vervanging van Montebourg door Macron moest het kabinet meer coherentie geven. Het nieuwe 'strijdkabinet' moest de economie gaan hervormen en financiële tovenaar Macron leek daar geknipt voor.

Minister Macron terwijl hij vragen van het Franse parlement beantwoordt. Beeld AFP
Minister Macron terwijl hij vragen van het Franse parlement beantwoordt.Beeld AFP

Niet handig

Macron wordt allerwegen omschreven als briljant en charmant, het soort man van wie je al denkt dat hij je beste vriend is als je vijf minuten met hem hebt gepraat. Maar in het volle licht van de schijnwerpers opereerde hij niet altijd even handig. Bijvoorbeeld toen hij de ontslagen vrouwen van het abattoir Gad in Bretagne omschreef als 'analfabeten' of toen hij de liberalisering van het busverkeer aanprees als een verbetering voor de 'armen' die geen trein of vliegtuig kunnen betalen. Hij gaf zijn tegenstanders een kans voor open doel: de miljonair Macron die 'les pauvres' wil afschepen met de bus.

Op zijn 24ste werd hij lid van de Parti Socialiste, maar een klassieke socialist is hij allerminst. 'Klassiek links is het uitbreiden van rechten, zoals de 35-urige werkweek', zei hij in een interview met de website Mediapart.

Dat is niet langer mogelijk, aldus Macron. De staat heeft er geen geld meer voor, gezien de staatsschuld die nu al de Franse economie verstikt. En bedrijven zullen hun activiteiten nog meer naar het buitenland verplaatsen, omdat de arbeid in Frankrijk te duur is, aldus Macron. Dat zijn geen teksten die de linkervleugel van de socialisten graag hoort, maar, zei Macron: 'Met de ideologie van klassiek links kun je niet nadenken over de realiteit zoals zij is.'

Met de 'wet-Macron' wil Emmanuel Macron Frankrijk iets meer in de pas laten lopen met 'de realiteit zoals zij is'. Hij wordt gesteund door de meerderheid van de Fransen: 62 procent vindt hem een goede minister, 58 procent zou zelf voor de wet-Macron stemmen. Nu moet hij alleen nog de linkervleugel van zijn eigen partij overtuigen, de politici die vasthouden aan de zekerheden van gisteren, die volgens Macron niet meer dan 'dode sterren' zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden