Deze Braziliaanse legergeneraal moet vrede brengen in Rio én de politie gaan zuiveren van corruptie

De Braziliaanse legergeneraal moet korte metten maken met de georganiseerde misdaad in Rio de Janeiro. Nu hij zich gaat bemoeien met interne kwesties stuit hij op een muur van onwil en argwaan. Het is - zoals de Brazilianen zeggen - een flinke ananas om te schillen.

Marjolein van de Water
Walter Braga Netto Beeld Berto Martinez
Walter Braga NettoBeeld Berto Martinez

1. Hij brengt vrede in Rio de Janeiro

De Braziliaanse legergeneraal Walter Braga Netto heeft sinds een week het bevel over de 43 duizend militaire politieagenten, tienduizend burgeragenten, de brandweer en alle gevangenissen van de deelstaat Rio de Janeiro. Hij kreeg daartoe per decreet de opdracht van president Michel Temer. Het geweld loopt de spuigaten uit in de kuststad, met gewelddadige drugsbendes die elkaar en de bevolking het leven zuur maken. 'Basta', zei Temer en droeg het lokale ministerie van Veiligheid aan Braga Netto over.

2. Hij verloor zijn broer bij een overal

De 60-jarige Braga Netto kent de pijn van crimineel geweld. Begin jaren tachtig was zijn broer Ricardo getuige van een roofoverval op de brug tussen Rio en Niterói. Hij probeerde in te grijpen, maar de criminelen openden het vuur. Ricardo werd geraakt door twee kogels en stierf.

3. Hij geniet grote steun onder burgers

Uit een opiniepeiling blijkt dat 83 procent van de inwoners van Rio achter de militaire interventie staan. Niet omdat ze zo graag tanks door hun straten zien rijden, maar omdat ze radeloos zijn en geen enkel vertrouwen meer hebben in de lokale autoriteiten. Ze geloven wel in de capaciteiten van Braga Netto. De vader van twee kinderen staat al even aan het hoofd van het Comando Militar do Leste (CML), met vijftigduizend militairen de grootste militaire eenheid van Latijns-Amerika. De generaal komt uit Belo Horizonte, maar kent Rio op zijn duimpje.

De Braziliaanse legergeneraal Walter Braga Netto. Beeld afp
De Braziliaanse legergeneraal Walter Braga Netto.Beeld afp

4. Hij moet de politie van Rio gaan zuiveren van corruptie

Braga Netto moet niet alleen korte metten maken met de georganiseerde misdaad, hij staat ook voor de taak de politie van Rio te 'zuiveren'. De lokale politie staat te boek als extreem corrupt en gewelddadig. In januari schoten ze gemiddeld twee burgers per dag dood. Tijdens de Olympische Spelen, die in 2016 plaats vonden in Rio, had de generaal de leiding over de militaire veiligheidsoperaties. Destijds is hij geroemd om de soepele samenwerking met de lokale politie. Maar nu hij zich gaat bemoeien met interne kwesties stuit hij op een muur van onwil en argwaan. Het is - zoals de Brazilianen zeggen - een flinke ananas om te schillen.

5. Hij weet nog niet wat hij ervan moet vinden

Slechts een dag voor het decreet van Temer hoorde Braga Netto over de opdracht. Hij keerde halsoverkop terug van vakantie. Op de persconferentie leek hij wat humeurig. 'Ik heb het pas net gehoord', zei hij met een norse blik naar minister van Defensie Raul Jungmann. In augustus had hij tijdens een toespraak al eens gezegd dat hij 'reserves' had bij het inzetten van het leger voor de bestrijding van stedelijke misdaad. 'Die inzet zou onnodig zijn als de deelstaten een efficiënter veiligheidsbeleid zouden voeren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden