Deze boeken raden wij aan voor 2017

Liefst drie boeken voor wie het in 2017 helemaal anders wil doen. Twee over wonen en architectuur. En eentje over de liefde van A.L. Snijders voor het varken.

null Beeld null

De architect Joan Melchior van der Meij is vooral bekend van het Scheepvaarthuis in Amsterdam, een kolossaal kantoorgebouw dat in 1911-1916 in opdracht van zes rederijen werd gebouwd en dat geldt als het eerste bouwwerk in de stijl van de Amsterdamse School. De nog jonge architect dankte de prestigieuze opdracht aan de toekenning van de Prix de Rome, die hem in staat stelde vier jaar door Europa te trekken en de bouwkunst van Duitsland, Italië, Frankrijk en Engeland te bestuderen. De aantekeningen die hij tijdens zijn reizen maakte, zijn nu fraai uitgegeven in Joan - De Prix de Rome-reizen van een Amsterdamse School-architect, compleet met foto's van de bezochte bouwwerken, schetsen, routekaarten en plattegronden. In 1907 ziet Van der Meij het raadhuis van Kopenhagen: 'Zeer leerrijk voor ons, hollandsche baksteenmenschen. Het geeft een heerlijke indruk van bewust willen, zoo zeldzaam helaas in onzen slappen tijd.'

null Beeld null

Over bouwen in Rotterdam is veel geschreven, maar verbazend genoeg: een samenhangend overzicht van de Rotterdamse woningbouwgeschiedenis bestond nog niet. In die lacune voorziet het in kloek formaat uitgegeven Rotterdam woont - Atlas van de Rotterdamse woningbouw 1840-2015, een geïllustreerde inventaris van woningtypen tussen 1840, het jaar waarin de stad explosief begon te groeien, en nu. In zes essays worden de verschillende bouwperioden belicht, de 160 woningtypologieën - elk op een compact vormgegeven pagina - reiken van nederige 19de-eeuwse rug-aan-rugwoninkjes tot de spectaculaire hoogbouw op de Wilhelminapier (De Rotterdam, New Orleans) en de arcadevormige Markthal uit 2009, een combinatie van wonen en winkelen die teruggrijpt op de in mei 1940 vernietigde Passage aan de Coolsingel.

null Beeld null

De enige man in Nederland die weet hoe een varken een banaan eet. Zo noemt A.L. Snijders zichzelf in Eenentwintig, een bundeltje beschouwingen waarin de auteur zijn liefde voor het varken bekent en in een aantal foto's ook als rondscharrelende varkenshoeder is te zien. De titel verwijst naar de naam van 'het vriendelijkste varkentje dat ik ooit bezat', een afscheidscadeau van eenentwintig examenkandidaten van de politieschool waar Snijders leraar Nederlands was. Veel genoeglijke observaties ('die heerlijke geur van varkens die in het stro hebben gelegen'), maar ook harde woorden over de schrijver George Orwell, wiens Animal Farm het woord 'pig' in een scheldwoord veranderde.

null Beeld null

op 2 januari in de winkel: Eat that frog - De methode om te stoppen met uitstellen en superproductief te worden, een klassieker over productiviteit van timemanagement-expert Brian Tracy. Bedoeld voor mensen die gek worden van de dagelijkse hoeveelheid mailtjes en dingen die af moeten. Het advies van Tracy is tamelijk saai, want zeer voor de hand liggend: begin met de belangrijkste van al je taken, dan kan de rest alleen maar meevallen - in navolging van Mark Twain, die ooit het advies schijnt te hebben verstrekt dat je elke ochtend een levende kikker moet slikken aangezien de rest van de dag dan een eitje is. 'Jouw 'kikker' is je grootste, belangrijkste taak, de taak die je vrijwel zeker voor je uit gaat schuiven, tenzij je jezelf tot de orde roept', schrijft Tracy. 'Dwing jezelf om meteen te beginnen en werk door tot je taak af is. Pas daarna begin je aan iets anders.'

null Beeld null

Je kunt je natuurlijk ook voornemen om de dagelijkse ratrace in 2017 lekker te laten voor wat hij is en boeddhist te worden. Deze maand verscheen een herziene editie van het twintig jaar oude De lotus en de roos van psycholoog en boeddhistisch leraar Han de Wit, een van de betere boeken over dit onderwerp. Met een voorwoord van Matthieu Ricard: 'Han de Wit is een van de zeldzame denkers die erin slaagt de diepste en meest transformerende aspecten van het boeddhistische denken te verbinden met een degelijke kennis van de westerse filosofie.'

null Beeld null

Het probleem van de ecologische crisis wordt steeds groter. Aan de basis ervan ligt een economisch systeem 'waarin de waarden van de winst- en verliesrekening de enige echte parameters zijn voor besluitvorming', schrijven Thomas Rau en Sabine Oberhuber in Material Matters - Hetalternatief voor onze roofbouwmaatschappij. De oplossing ligt in een nieuw economisch model waarin consumenten niet langer eigenaars, maar gebruikers van producten zijn. VPRO's Tegenlicht besteedde eind 2015 al aandacht aan het duo, in Het einde van bezit.

null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden