Deze boeken las Hugo Blom alvast voor u

De komende weken leest Hugo Blom (hoofdredacteur VPRO Gids) op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

Beeld No Candy

Torill Kornfeldt: De terugkeer van de mammoet - Een tweede leven voor uitgestorven dieren en planten

Vertaald door Kim Liebrand; De Geus; euro 19,99.

Vroeger was alles beter. Al was het alleen maar omdat er toen nog geen partij voor de dieren was, en nu ik toch bezig ben, ook geen partij voor de vrijheid. De dieren waren de baas en iedereen was vrij. Hoe aan deze zaligheid een einde is gekomen, hoef ik u niet uit te leggen, maar gevolg is wel dat aan de boom des levens tientallen soorten met hun klauwen aan dunne takjes hangen, en iedere dag breekt er wel eentje af. Is dat erg?

Sinds ik erachter kwam dat we in de afgelopen 542 miljoen jaar al vijf massa-extincties hebben gehad, klopt mijn hart wat minder snel voor de bedreigden, om nog maar te zwijgen van een soort als de panda die er zelf alles aan doet om zo snel mogelijk uit te sterven. Als 'we' al niet in staat zijn die te laten voortleven, waarom zijn er dan mensen bezig met het opnieuw tot leven brengen van de wolharige mammoet? Interessante vraag, die een avontuurlijk geschreven boek oplevert waarvoor Kornfeldt de wereld over reisde, langs onderzoekers en paleogenetici die uit oeroude botten een compleet genoom willen reconstrueren. Wacht, dat is al gelukt. Move over panda's, hier is de mammoet.

Bob van Toor: Oma weet - inderdaad - raad - Wetenswaardigheden en wondermiddelen van weleer (die werken)

Prometheus; euro 15,-

Wat vroeger zeker niet beter was: er was geen internet. Nu dat er wel is, hoef je nooit meer na te denken. Dansen de fruitvliegjes weer door de keuken, zet je vijf minuten later al oma's dodelijk mengsel van azijn, siroop en afwasmiddel klaar. Het leuke van internet is dat je het uit kunt printen en dan heb je een boekje. Voor de zekerheid las ik niet alleen de eerste tien pagina's van het boekje van Bob van Toor - een naam die trouwens ook een mooie jarenvijftigjeugdboekresonantie heeft - maar ook de laatste. Daar staat een literatuurlijst van echte boeken en een stukje internet, maar wat geeft dat, want tijdens het googelen van 'dood aan de fruitvliegjes' kwam ik deze zin nooit tegen: 'Hete pannen kunt u ook zonder ovenwanten van het vuur nemen, als u de handvatten met riet omwikkelt!' Handig, nu nog even riet zoeken.

Desiderius Erasmus: Brieven 1484-1536

Gekozen, vertaald en toegelicht door Harm-Jan van Dam; Athenaeum - Polak & Van Gennep; euro 35,-

Het tot leven wekken van onze eigen wolharige mammoet onder de vaderlandse denkers, Erasmus, werd zestien jaar geleden door Athenaeum ter hand genomen, en dit jaar wordt het laatste puzzelstukje van het genoom op zijn plaats gelegd met het uitbrengen van deel 7 van het Verzameld Werk. Zonder flauwekul, alle lof voor de uitgever, en voor vertaler Harm-Jan van Dam.

Het is een boek dat maar al te makkelijk naast de eerdere zes delen in de kast kan belanden: zo, dat staat, en als ik straks met pensioen ben ga ik er eens goed voor zitten.

Niets daarvan, meteen aan de slag en zo leer ik de jonge Erasmus kennen die zijn voogd een puberale veeg uit de pan geeft, een zinnelijke Erasmus die zijn geliefde vriend Servaas belaagt met hartekreten en een zelfkritische Erasmus die in een correspondentie over poëzie stelt: 'Allereerst vind ik mezelf allerminst geschikt om een oordeel te geven over de poëzie van literatoren. Want niemand kan een gravure, of een schilderij of dergelijke dingen goed beoordelen als hij niet ook zelf praktisch werk op dat terrein heeft verricht.' Zie je, vroeger was alles beter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden